13 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi se confruntă cu o rată mare a şomajului, ceea ce înseamnă un număr mare de şomeri, judeţul Galaţi a reuşit performanţa de a se situa pe locul 5 în topul naţional al judeţelor cele mai profitabile, potrivit analizei făcute de econtext.ro. Conceptul de profitabilitate a unui judeţ este definit ca diferenţa dintre valoarea exporturilor realizate în cursul lunii ianuarie la nivelul judeţului respectiv şi valoarea importurilor, unitatea de măsură fiind euro. Conform analizei efectuate de site-ul econtext.ro, cel mai profitabil judeţ din România a fost Argeş în timp ce Galaţiul a ocupat locul 5 în topul naţional. Astfel, în cursul lunii ianuarie valoarea mărfurilor exportate de către agenţii economici care-şi desfăşoară activitatea în judeţul Galaţi s-a ridicat la 89.453.000 euro în timp ce valoarea importurilor a fost de  59.855.000 euro, ceea ce înseamnă un sold (diferenţă) pozitiv de de 29.598.000 euro.
Potrivit preşedintelui IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, marii exportatori sunt ArcelorMittal şi Şantierul Naval Damen, dar mai există unele firme mai mici, cum ar fi unele de confecţii, care exportă întreaga producţie. Marian Filimon consideră că faptul că judeţul Galaţi ocupă un loc fruntaş în clasamentul respectiv nu este neapărat cel mai important indicator care arată care este situaşia din punct de vedere economic a judeţului nostru.
„Cel mai important indicator este cel legat de valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor iar aici judeţul Galaţi ocupă abia locul 18. Judeţul are un număr mare şi de şomeri, aşa că, privind în ansamblu, lucrurile nu stau prea bine”, ne-a declarat Marian Filimon.
Dacă judeţul nostru este considerat a fi unul profitabil, în schimb nu stă deloc bine în ceea ce priveşte locurile de muncă puse la dispoziţie de către AJOFM Galaţi, care sunt doar în jur de 40, în timp ce numărul gălăţenilor care nu au un loc de muncă se ridică la circa 15.000.


Articole înrudite