24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Refrenul proiectelor europene este unul care pare să le fi produs leziuni interne urechilor unora dintre primarii de prin localităţile rurale. Unii au încercat să se apropie de borcanul cu miere european, însă nu au apucat vreun strop, ci s-au ales doar cu înţepături – au pierdut banii pe care îi cheltuiseră pe firmele de consultanţă care întocmiseră proiectele respective. Aşa că în prezent multora le-a trecut de fondurile europene mult trâmbiţate şi se străduie ca din banii pe care au reuşit să îi strângă în vremurile bune să încropească ce mai apucă.
Vă oferim în continuare două exemple de acest gen. 

Sală de festivităţi care va servi şi pe post de dispensar la Braniştea

Marian Adamache (PNL) ne-a oferit detalii privind investiţia pe care o realizează comunitatea în satul Traian. Construcţia sălii de festivităţi va costa 235.930 de lei. Lucrările au început pe 19 iulie şi termenul de finalizare a fost stabilit la 18 luni. Adamache a precizat că locuitorii satului Traian au dorit apariţia unei săli de festivităţi, pentru că nu aveau unde să se întâlnească. Aceasta va fi utilizată în timpul de lucru al medicului pe post de cabinet medical, unde vor fi acordate consultaţii; va fi inclusă o drogherie pentru ca tratamentele prescrise de medic în reţete să poată fi achiziţionate chiar de acolo de către localnici; concomitent, sala de festivităţi va fi utilizată şi pe post de club. Banii necesari provin din vânzare unor loturi de terenuri şi concesionarea grajdurilor.
Iniţial, 10 firme au cerut detalii privind lucrarea, dar la licitaţie a participat una singură, căreia i s-a atribuit lucrarea – SC Meridian. Adamache a precizat că ar fi accesat un proiect cu fonduri europene pe măsura 3.2.2, a cheltuit 1,5 miliarde pentru consultanţă, şi acum este convins că va pierde aceşti bani. Întrebat pe unde s-a împotmolit proiectul său, dacă aşteaptă girul ministerului, acesta a precizat că trecuse de minister, însă a refuzat să detalieze de pe unde i-au apărut beţele puse în roţi. Adamache regretă încercarea de a obţine fonduri europene pe măsura 3.2.2, considerând că suma pierdută ar fi putut fi utilizată de comunitate.

La Cuza Vodă se va reabilita dispensarul

Dănuţ Codrescu (PNL) ne-a prezentat detalii legate de investiţia în valoare de 564.025 lei, ce implică reabilitarea dispensarului vechi din localitatea Cuza Vodă, o clădire cu parter şi etaj. Se va reface acoperişul, aflat într-o stare avansată de deteriorare; se va achiziţiona şi monta un sistem de încălzire; se va înlocui tâmplăria geamurilor, se vor face reparaţiile ce se impun pentru interiorul şi exteriorul clădirii; dispensarul va avea un cabinet stomatologic utilat cu toată aparatura necesară, inclusiv pentru chirurgie alveolară; va exista o cameră de recoltat probe.
Licitaţia a fost câştigată de către ROMSIT, confirmată câştigătoare în urma soluţionării contestaţiei depusă de o firmă contracandidată.
Investiţia este inclusă în bugetul local şi ar trebui să se finalizeze până la încheierea anului 2010.
Întrebat dacă a cerut sprijinul cuiva, dacă a încercat să obţină fonduri europene, Codrescu a precizat că în prezent au loc mai multe lucrări de investiţie în localitate, şi nu a crezut că va mai putea obţine sprijinul cuiva şi pentru această investiţie. Primarul a adăugat: ”La ce probleme are ţara, ce să mai cerem şi noi?!” Acesta speră că va reuşi să finalizeze investiţia doar din bugetul comunităţii, chiar în acest an.
Codrescu a precizat că investiţia a fost inclusă în bugetul local şi a redus cheltuielile administrative masiv: „am tăiat de la tot, pentru economie maximă”. Pe lângă reducerea cheltuielilor cu telefoanele, şi altele de acest gen, au fost reduse cheltuielile cu iluminatul public. Prin utilizarea unor becuri economice, costurile lunare cu iluminatul public au scăzut de la 30, la 6-7 milioane lunar.


Articole înrudite