17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Două zile de Festival antic
Două zile de Festival antic

Pentru al treilea an consecutiv, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi în colaborare cu Primăria Municipiului Galaţi şi sprijinită de elevii gălăţeni voluntari ai Asociaţiei "Tinerii şi Viitorul", organizează Festivalul antic "Antiquitas Rediviva", desfăşurat la Castrul roman de la Barboşi - Tirighina. De această dată, potrivit declaraţiilor directorului DJC Galaţi, Cătălin Negoiţă, manifestarea se va întinde pe parcursul a două zile, vineri 16 septembrie şi sâmbătă 17 septembrie, seria de evenimente pregătite fiind mult mai mare, organizate în trei locaţii diferite.
Festivalul va începe vineri, de la ora 18.00, prin mult aşteptata paradă a asociaţiilor de reconstituire istorică. În acest an, gălăţenii se vor putea bucura şi de prezenţa echipelor de luptători antici călare ai Asociaţiei "Vulturii din Călata", judeţul Cluj. Alături de aceştia, vor defila pe Faleza inferioară, prin faţa spectatorilor, şi membrii Asociaţiei "România-Dacia Casa Noastră" din Constanţa şi ai Asociaţiei "Amicii Muzeului" din Zalău, judeţul Sălaj, precum şi cei ai Asociaţiei Culturale Tomis, din judeţul Constanţa.
Sâmbătă, manifestarea se va desfăşura în două locaţii diferite, în două etape. Prima parte va începe de la ora 10.30, la Castrul roman de la Tirighina, Barboşi, cu deschiderea Festivalului, moment la care şi-au anunţat prezenţa şi reprezentanţii autorităţii locale. După seria de alocuţiuni oficiale, prezentarea partenerilor, colaboratorilor şi a asociaţiilor participante, vor urma momentele mult aşteptate de către spectatori: scenetele de luptă şi simulările cu încleştările dintre daci, romani şi huni. Pata de culoare va fi intrarea în peisaj a luptătorilor călare ai Asociaţiei "Vulturii din Călata", reprezentând invazia popoarelor migratoare pe aceste meleaguri. Consilierul pentru cultură din cadrul DJC Galaţi, Marius Mitrof, ne-a declarat că participanţii vor încerca să recreeze scenele de luptă cât mai aproape de realitatea istorică, în condiţiile în care membrii asociaţiei susamintite sunt specialişti în istorie arheologică şi popoare migratoare. Nu vor lipsi nici prezentările tehnicilor de luptă folosite şi ale armelor şi uniformelor purtate de luptători. "Ciocnirile" dintre armate, reprezentate la scară mică, pe dealurile de la Tirighina, se vor finaliza până la ora 12.30, când se va încheia şi prima parte a festivalului.
Organizatorii au anunţat că este asigurat gratuit şi transportul public la şi de la evenimentul de la Tirighina. Un autobuz al companiei publice locale de transport va circula între staţia din Micro 19, de la capătul liniei de trolebuz, şi până la Tirighina, la Castrul roman, între orele 9.30 şi 13.30.
Cea de-a doua parte, care va începe după ora 16.00 la Grădina Publică, va fi mai statică. Gălăţenii vor putea vizita taberele şi atelierele tradiţionale pregătite de organizatori pe aleile parcului. Astfel, spectatorii vor putea participa la realizarea unor unelte de fier în atelierele de ferărie amenajate după specificul popoarelor antice, la confecţionarea echipamentelor din piele, a vaselor de ceramică sau vor admira arcaşii călare şi vor putea trage, efectiv, cu arcul la ţintă, alături de luptătorii antici, personificaţi de membrii asociaţiilor participante. Nu vor lipsi nici atelierele de gastronomie pregatite să asigure participanţilor degustarea produselor gătite după reţete antice.


Articole înrudite