În total, 11 blocuri din municipiul Galaţi au fost reabilitate termic, cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional Regio. Din păcate, lucrările la 5 din aceste blocuri au fost întârziate cu până la opt luni faţă de termenul iniţial stabilit pentru finalizare, motivele fiind diverse: neseriozitatea firmelor care au câştigat licitaţia pentru derularea lucrărilor, dar şi birocraţia care a întârziat şi întocmirea dosarelor pentru aceste proiecte.
Pentru a duce la bun sfârşit un astfel de proiect, având în vedere birocraţia, este nevoie de o persoană energică şi dedicată, în general fiind vorba de preşedintele blocului ce urmează să fie reabilitat termic. Deşi reabilitarea termică a unui bloc duce la reducerea cu 40% a consumului de agent termic şi la reducerea cu până la 60% a facturilor la întreţinere, beneficiile reabilitării termice cu fonduri europene sunt depăşite de obstacolele birocratice, motiv pentru care foarte puţine asociaţii de proprietari se încumetă să se implice într-un astfel de proiect. De aceea, de pildă, din cele peste 600 de asociaţii de proprietari din Galaţi, doar 2 şi-au mai manifestat interesul pentru a se implica într-un proiect de reabilitare termică a blocurilor cu fonduri europene puse la dispoziţie pe noul buget european.
“Încheiem astăzi un proiect care nu a fost deloc o reuşită, dar chiar deloc, pentru că firma care a câştigat licitaţia nu a fost serioasă, nu a terminat lucrarea la timp, a trebuit să facem altă licitaţie şi să continuăm cu altă firmă”, aşa a început Daniela Buruiană, reprezentantul Primăriei Galaţi, discursul de închidere a proiectului de reabilitare termică a două blocuri din Galaţi, G10 şi X4, proiect întârziat cu opt luni din cauza neseriozităţii firmei.
Caznele prin care a trecut un administrator de bloc
Însă ce a spus reprezentantul Primăriei reprezintă doar o mică parte din obstacole. Cele mai mari probleme le-a avut de întâmpinat preşedintele asociaţiei de proprietari nr. 380, Ioan Constantin, cel care s-a luptat aproape trei ani şi jumătate până a văzut blocurile rehabilitate termic. Preşedintele de asociaţiei a spus că, de voie, de nevoie, a trebuit să fie inginer, proiectant şi dascăl, deoarece muncitorii care anvelopau blocul erau total nepregătiţi: “Dacă ar fi fost mai bine pregătiţi ar fi ştiut de ce li se spune să facă într-un fel şi nu în altul... Nu ştiau să citească o schiţă, un proiect, să măsoare...”.
Însă astfel de probleme au fost minore faţă de birocraţia pe care administratorul a întâlnit-o la ANAF, unde s-a chinuit timp de 5 luni să obţină adeverinţele de venit ale celor peste 100 de locatari – hârtii necesare la dosarul proiectului, căci trebuia calculată contribuţia proprietarilor la lucrări, în funcţie de venitul fiecăruia: “Am făcut atâtea drumuri la ANAF că nici nu le mai ţin contul... La un moment dat au chemat Poliţia să mă scoată din clădire. Păi cum să nu te enervezi? Eu m-am dus cu lista tuturor locatarilor din bloc, cerându-le să-mi dea tot pe o listă sau pe mai multe hârtii, nu conta, venitul fiecărui locatar. Mi-au spus că nu se poate, că trebuie să vină fiecare persoană în parte, că e secret. Ce secret, domnule, că eu lista o duc la Primărie! Plus că sunt 160 de persoane. Ca să vină 160 de persoane, vă daţi seama ce ar fi fost… Până la urmă s-a putut doar ca un membru de familie să ridice adeverinţele pentru toţi membrii familiei, dar pentru asta m-am luptat din noiembrie până în martie!”.
Preşedintele de asociaţie a trebuit să fie şi jurist, căci anveloparea blocului nu a prevăzut şi ordonarea cablurilor de telecomunicaţii, pe care constructorii le-au legat de ţevile de gaze naturale, motiv de nervi pentru toată lumea: “În lege spune clar că aceste cabluri nu pot fi agăţate de ţevile de gaze naturale. Au venit cei de la firma de cabluri să-mi explice că acel cablu are fibră optică şi deci nu e chiar cablu... Eu m-am enervat, am adus dicţionarul tehnic şi le-am demonstrat că tot legea aia se aplică... În fine, încă nu i-am dat de cap acestei probleme. Cablurile atârnă prin bloc, toată lumea le ia în cap, toţi înjură, inclusiv eu...”. Şi cu toate aceste bătăi de cap, preşedintele asociaţiei de proprieratari spune că este mulţumit, căci reabilitarea termică a blocului a scăzut cu peste 60% facturile la întreţinere.