23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Potrivit declaraţiei liderului sindicatului Farul, Ştefan Frunză, în cadrul Consiliului de Administraţie care a avut loc luni s-a pus problema ca sumele care vor fi acordate în două tranşe celor 145 de angajaţi care au dorit să plece şi care deja au primit preavizele începând cu data de 23 decembrie să fie acordată de la bugetul AFDJ Galaţi. Mai precis, pentru a achita plăţile compensatorii, al căror cuantum este stabilit în Contractul Colectiv de Muncă (CCM), potrivit vechimii în câmpul muncii, reprezentanţii conducerii societăţii i-au informat pe sindicalişti că fondurile vor proveni din îngheţarea salariilor şi neacordarea primei de Crăciun şi a primei de sfârşit de an către cei 750 de angajaţi care îşi vor păstra locul de muncă.
„Am zis foarte clar că noi, sindicatul Farul, nu suntem de acord ca pentru a da sumele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă celor 145 de angajaţi care au dorit să plece să fie defavorizaţi cei 750 de angajaţi care rămân şi care să nu mai primească prima de Crăciun, care este de 600 de lei, precum şi prima de sfârşit de an, care mai reprezintă cuantumul unui salariu brut. Am zis foarte clar că este responsabilitatea conducerii AFDJ Galaţi de unde face rost de banii pentru acordarea plăţilor compensatorii, dar este ilegal ca pentru a face rost de banii necesari să nu mai fie acordate nişte drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. În timp ce celălalt sindicat galben a fost de acord cu propunerea societăţii, sindicatul Farul s-a împotrivit şi vom ataca în instanţă programul de restructurare, cerând anularea lui”, a mai declarat liderul sindicatului Farul.
Cum se va termina războiul dintre sindlişti şi cei din conducerea AFDJ Galaţi, societate aflată în ograda statului, este greu de spus dar cert este că actualul Contract Colectiv de Muncă prevede acordarea unor plăţi compensatorii, în caz de disponibilizări, calculate în funcţie de vechimea în câmpul muncii, fiind vorba de sume cuprinse între 12 şi 24 de salarii medii nete, salariul mediu net luat în calcul fiind de 2.438 de lei. Practic cei 145 de angajaţi ar urma să plece începând cu data de 23 decembrie iar plăţile compensatorii ar urma să fie făcute în două tranşe, prima tranşă fiind pe parcursul primelor 15 zile de la plecare. Potrivit liderului sindicatului Farul, suma totală de care ar fi nevoie pentru acordarea plăţilor compensatorii către cei 145 de angajaţi se ridică la circa 8 milioane de lei.


Articole înrudite