Dacă aleşii locali îşi vor da votul în următoarea şedinţă de Consiliu Local, începând din toamnă, elevii Colegiului Naţional Al. Ioan Cuza ar putea învăţa... la Facultatea de Chimie, părăsind actualul sediu. Mutarea colegiului este o dorinţă mai veche a municipalităţii, nevoită să plătească, în prezent, nu mai puţin de 9.000 de euro, pe lună, drept chirie, întrucât sediul în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Colegiul A.I. Cuza este proprietate a Comunităţii Evreieşti, ca urmare a retrocedării imobilului, conform legilor proprietăţii.
Suma mare de bani pe care municipalitatea trebuie să o plătească, lunar, drept chirie este doar unul din motivele pentru care Primăria intenţionează să mute elevii în alt spaţiu. Cea mai gravă problemă este aceea că Primăria Galaţi a evitat să facă investiţii în şcoală (pentru că sediul nu îi aparţine şi, legal, nu poate face aşa ceva), deşi actualul sediu prezintă risc seismic. În plus, grupurile sanitare sunt vechi (aşa cum este întreaga clădire), motiv pentru care, frecvent, apar defecţiuni tehnice pe care trebuie să le refacă angajaţii Apă Canal. Dacă mai adăugăm la toate acestea şi faptul că o parte din grupurile sanitare se află în curtea şcolii (situaţie total jenantă pentru un liceu de talia lui A.I. Cuza, dar şi pentru un oraş precum Galaţiul), deja toată lumea poate înţelege că elevii colegiului Al. Ioan Cuza – de altfel, cu excelente rezultate la învăţătură, dovadă olimpicii şcolii dar şi gradul de promovabilitate la bacalaureat! – nu beneficiază de cele mai bune condiţii, la şcoală.
„A win-win situation”
Pentru că în oraş nu există un spaţiu adecvat în care să se poată muta toţi elevii colegiului, Primăria municipiului Galaţi a găsit o variantă de parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, o colaborare care ar putea fi catalogată, englezeşte, drept „a win-win situation”.
Pe scurt, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este dispusă să cedeze, pentru folosinţa Colegiului Al. Ioan Cuza, un etaj întreg al fostei Facultăţi de Chimie (strada Gării 61-63), iar, în schimb, cere Primăriei Galaţi să investească în reabilitarea stadionului universitar “Portul Roşu”. Ideea a apărut, prima oară, la finele anului trecut, iar de atunci şi până acum, Primăria municipiului Galaţi a analizat legalitatea şi oportunitatea acestui parteneriat. La recenta şedinţă pe comisii a aleşilor locali, la mapa acestora a apărut şi proiectul de parteneriat ce ar putea fi încheiat între Primăria Galaţi şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.
Potrivit parteneriatului, colaborarea dintre cele două instituţii va dura (în primă fază) doi ani, timp în care Primăria va investi în amenajarea stadionului Portul Roşu, iar Universitatea va găzdui elevii de la Cuza. Pentru acest lucru, Universitatea va suporta lucrările de igienizare a sălilor de clasă (întrucât spaţiile despre care se vorbeşte nu au mai fost folosite de ani buni). În schimb, Primăria va investi în Portul Roşu, dar nu va avea niciodată pretenţia să i se restituie sumele investite. În plus, municipalitatea se obligă să achite şi facturile curente de funcţionare a liceului (apă, lumină, căldură etc). Conform aceluiaşi protocol, şi Primăria Galaţi va putea folosi stadionul Portul Roşu, dar doar în intervalul orar 16.00-22.00 şi numai dacă nu se vor desfăşura acolo alte activităţi ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
Parteneriatul, ce va fi încheiat pe o perioadă de doi ani va putea fi prelungit, cu acordul părţilor, după această perioadă.