23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe data de 1 aprilie urma să intre în vigoare noul contract cadru în sănătate, contract care pentru medicina de familie conţinea prevederi ce i-au determinat pe medicii de familie să anunţe că vor refuza semnarea acestuia contract. Refuzul semnării însemna implicit şi faptul că, nemaiavând contract cu casele teritoriale de asigurări de sănătate, medicii nu mai puteau oferi niciun serviciu gratuit pacienţilor pe care îi aveau trecuţi pe liste. Deocamdată, însă, noile prevederi ale contractului cadru nu vor intra în vigoare decât peste două luni.
„Deoarece a apărut o nouă clasificare a spitalelor, nu putem încheia noi contracte cu spitalele decât după ce se termină această clasificare. Aşa că noul contract cadru, cu toate prevederile sale, inclusiv pentru medicina de familie, nu va intra în vigoare decât din luna iunie, moment în care trebuie să se termine noua clasificare a spitalelor. Aşa că de la 1 aprilie medicii de familie vor fi plătiţi tot pe vechiul contract, pe baza unui act adiţional, ca până acum. Fiind vorba de vechiul contract, cred că vor veni să semneze şi asistenţa medicală se va derula normal”, a declarat Olimpia Buzia, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi. Potrivit Ministerului Sănătăţii, până la 1 iunie 2011 spitalele vor fi clasificate în 5 categorii, în funcţie de competenţe.
O altă măsură cuprinsă în strategia Ministerului Sănătăţii, pe lângă clasificare, se referă la elaborarea planului naţional de resurse umane în sistemul serviciilor de sănătate publică în România. În prezent,  există 11.000 de medici de familie în sistemul sanitar românesc, iar în pregătire, în perioada de rezidenţiat, mai sunt 4.800, fără şanse mari de a intra, la terminarea specializării, în sistemul reţelei de asistenţă medicală primară. Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate cuprinde şi crearea unui fond naţional de reechilibrare a bugetelor spitalelor, care va avea ca principale criterii clasificarea spitalelor şi principiul "banii urmează pacientul".

Articole înrudite