16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum se vor rezolva problemele de la Faleza Dunării?
Cum se vor rezolva problemele de la Faleza Dunării?

Este o întrebare la care nu s-au putut da răspunsuri foarte clare în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri la Parcul de Soft de către primarul Marius Stan, la care au participat, pentru a da explicaţii, specialiştii care au elaborat studiul comandat de municipalitate şi care are ca punct principal de analiză condiţiile şi cauzele apariţiei „Falezogaurei” din zona parcului de la Elice, fiind de asemenea analizate şi starea solului de la blocurile P şi de la hotelul din zonă. La conferinţa de presă susţinută de specialişti au mai participat city managerul Aurel Vlaicu, viceprimarul PSD Florin Popa, consilieri locali ai UNPR dar şi consilieri locali ai PSD precum şi unii directori din Primărie. Practic, timp ce circa 2 ore, unul dintre specialiştii care au elaborat studiul pentru care Primăria a plătit suma de 347.000 de lei, şi anume profesor doctor inginer Manole Stelian Serbulea de la Institutul de Constructii, a făcut o prezentare în termeni tehnici a concluziilor la care s-a ajuns în urma elaborării studiului, principala concluzie fiind faptul că apariţia celebrei găuri, a cărei reparare s-a încercat până acum de câteva ori, ar avea drept cauză căderea tavanului de la tunelul interceptor aflat în zona respectivă, un verdict dat iniţial acum câteva luni şi de fostul director de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru. Profesorul doctorul inginer Manole Stalian Serbulea a mai ţinut să precizeze că există zone unde au loc deplasări de teren, fapt ilustrat prin apariţia unor crăpături pe Faleza Superioară, acesta atrăgând atenţia şi asupra infiltraţiilor de apă care au loc în teren precum şi la circulaţia în pâmînt a apei Acesta a spus că, în cazul executării unor lucrări pe Faleză, acestea au putut fi considerate obstacole în circuitul normal al apei în pământ, ceea ce a făcut ca apa să fie nevoită să îşi găsească alt circuit. Specialistul de la Bucureşti a spus că ar trebui efectuate analize în ceea ce priveşte deplasările de teren, acolo unde acestea se înregistrează, urmând ca eceastă evoluţie să fie monitorizată pentru a putea fi stabilite măsuri.
Prof.dr.ing. Cristina Gârlea, membru al Academiei Române, a declarat că nu există probleme legare de stabilitate a solului în zona blocurilor P dar şi a hotelului însă a spus că orice operaţiune care s-ar face ar putea avea consecinţe. Membrul Academiei Române a atras atenţia că nu trebuie ca lumea să fie panicată şi că lucrurile trebuie prezentate aşa cum sunt, crearea unei eventuale „emoţii” în rândul populaţiei putând avea consecinţe neplăcute în ceea ce priveşte atragerea unor fonduri străine pentru realizarea unor proiecte. În concluzie, primarul Marius Stan a salutat realizarea acestui studiu, pe care susţine că nu ar fi dar mulţi bani, şi a declarat că în baza acestuia va cere sprijin de la Guvern sau va fi elaborat un proiect pentru atragerea de fonduri europene în vederea consolidării Falezei Superioare. Primarul s-a întrebat de ce nu s-au luat măsuri până acum de către cei care ştiau de problema de la acel canal colector al cărui perete s-a fisurat şi a spus că este necesară efectuarea unei analize complete pentru a putea da un verdict final.
Conferinţa de presă organizată de primarul Stan s-a desfăşurat cu o zi înainte ca reprezentanţii asociaţiei „Galaţi, oraşul meu” să organizeze o dezbatere publică pe tema situaţiei Falezei Dunării, care va avea loc azi la Grădina Botanică.


Articole înrudite