24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum să ai grijă de anvelopele de vară ale mașinii tale
Cum să ai grijă de anvelopele de vară ale mașinii tale

Temperaturile ridicate care fac ca asfaltul să ajungă la 70º Celsius, împreună cu creșterea numărului de călătorii și, în majoritatea cazurilor, creșterea încărcăturii portbagajelor noastre, fac ca anvelopele vehiculului nostru să se confrunte cu condiții extreme.

Condiții care scurtează durata de viață a anvelopelor noastre și cresc riscurile atunci când conducem cu ele în stare proastă. Potrivit Comisiei producătorilor de anvelope, o explozie sau chiar pierderea unei roți în timpul condusului reprezintă 23% din cauzele accidentelor rutiere.

Din toate aceste motive, este foarte important să urmați aceste sfaturi pe care vi le oferim pentru a vă îngriji anvelopele de vara și pentru a evita vizitele inutile la service.

  1. 1. Măsurați presiunea anvelopelor o dată pe lună

Vara anvelopele se încălzesc mult mai mult decât în ​​restul anotimpurilor anului. Deci, este important să vă verificați presiunea o dată pe lună și mai ales înainte de a pleca într-o călătorie lungă.

Temperaturile ridicate ale drumului și utilizarea sporită a vehiculului determină încălzirea aerului care circulă în interiorul anvelopei și crește presiunea acestuia.

Este important să faceți măsurătorile cu anvelopa rece, deoarece dacă o faceți cu ea fierbinte, presiunea va fi greșită.

Efectuarea acestui gest simplu vă va ajuta să prelungiți durata de viață a anvelopelor și să reduceți riscul de puncție sau explozie.

  1. 2. Verificați suprafața de rulare a anvelopelor

Modelul de pe anvelope, pe lângă faptul că este un element estetic și destinat pentru a îmbunătăți aderența, indică durata lor de viață utilă.  Pentru a evita creșterea distanței de derapare și frânare, trebuie să măsurați, cel puțin o dată în timpul verii, adâncimea benzii de rulare a anvelopelor.

Anvelope emag anvelope auto oferte

O măsură foarte simplă este să introduceți o monedă de 1 euro în striațile anvelopelor. Dacă modelul este mai înalt decât inelul exterior al monedei, înseamnă că anvelopa dvs. are încă o viață utilă. Dimpotrivă, dacă este mai mic, ar trebui să mergeți la vulcanizare sau service și să vă schimbați anvelopele cu altele noi, dacă doriți să evitați accidentele derivate dintr-o aderență proastă.

De asemenea, trebuie să verificați dacă uzura este uniformă sau prezintă o uzură mai mare pe o parte a anvelopei decât pe cealaltă, deoarece poate fi cauzată de nealinierea direcției.

  1. 3. Nu supraîncărcați vehiculul

În timpul vacanțelor, excursiile cu întreaga familie cresc. Valizele, gențile și tot felul de accesorii devin esențiale în aceste cazuri. Învățarea modului de utilizare a portbagajului nostru este esențială în acest moment.

Deci, ar trebui să aveți întotdeauna în vedere care este limita maximă de încărcare pe care o poate susține vehiculul dumneavoastră. De obicei, este specificat de producător fie pe spate, fie în cartea vehiculului.

La fel ca și caroseria și șasiul, anvelopele sunt proiectate să reziste la o anumită sarcină pe baza condițiilor normale de temperatură.

Vara aceste capacități sunt diminuate de căldură și creșterea sarcinii vehiculului scurtează durata de viață a anvelopelor.

Nu numai anvelopele sunt afectate de supraîncărcare, ci și suspensia, direcția sau frânele, care cresc stresul la care sunt supuse cu o sarcină excesivă.  O groapă pe șosea sau o mică denivelare poate provoca mari ravagii asupra vehiculului dvs. dacă călătoriți cu viteză mare și cu sarcină excesivă.

  1. 4. Echilibrați roțile

Vara ar trebui să vă echilibrați anvelopele cel puțin o dată înainte de începerea vacanței, pentru a verifica starea lor bună și pentru a evita deteriorarea elementelor vitale, cum ar fi suspensia, frânele, planetara sau direcția vehiculului.

Echilibrarea anvelopelor asigură faptul că acestea sunt întotdeauna în contact cu suprafața drumului și se previne uzura prematură. Pentru a verifica echilibrul anvelopelor, trebuie să vă uitați doar la comportamentul vehiculului dvs atunci când depășiți 100 km / h. Dacă volanul vibrează, anvelopele nu sunt echilibrate corespunzător. Un echilibru deficitar prezintă riscul de uzură neregulată și prematură a unor părți ale anvelopei, cu creșterea consecutivă a exploziilor.

În plus, alte elemente precum suspensia și direcția pot avea, de asemenea, defecțiuni.

Este o procedură rapidă și ieftină care evită multe dintre probleme și defecțiuni atât vara, cât și în orice moment al anului!


Articole înrudite