17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum pot deveni fermierii gălăţeni vânzătorii propriilor produse?
Cum pot deveni fermierii gălăţeni vânzătorii propriilor produse?

Pieţele se vor modifica în câteva luni, în sensul că pe lângă precupeţii pe care îi ştim deja vor exista şi spaţii de desfacere (tarabe) unde producătorii îşi vor putea vinde în sfârşit produsele agricole realizate în fermele proprii. 

Aplicarea reglementărilor care vor face posibile aceste modificări a generat o serie de neclarităţi pentru beneficiari. Mai exact, art. 9, alin. (1) din Legea 145/2014. 

MADR a conceput şi distribuit un „Ghid de aplicare a Legii 145/2014", în care sunt detaliate procedurile de completare a formularelor cuprinse în Ordinul Nr.1846/2408 din 28.11.2014 cu privire la modelul şi conţinutul Atestatului de Producător şi Ordinul Nr. 20/208 din 13.01.2015 cu privire la modelul şi modul de completare al Carnetului de Producător. Direcţia Agricolă Judeţeană Galaţi a redistribuit ghidul către toate localităţile din judeţ.

Din aceste considerente, în cadrul Comisiei de Dialog Social găzduită marţi, pe 26 mai, la Prefectură, directorii Camerei Agricole a Judeţului Galaţi, Floricel Dima, şi cel al Direcţiei pentru Agricultură, Marius Ciprian Mihăilă, au oferit câteva precizări. Principala problemă în acordarea avizului consultativ semnalată de cei doi directori vine din neconfirmarea înscrierii asociaţiei respective. Cele două instituţii, împreună cu primarii localităţilor gălăţene din judeţul nostru, au stabilit zilele în care acordă consultanţă pentru locuitorii fiecărei localităţi din judeţ. 

Carnetul de comercializare este eliberat în baza atestatului de producător, document care la rândul său este eliberat cu avizul consultativ al structurilor asociative care s-au înregistrat în prealabil la primărie. 

Atestatul de producător se obţine în urma unei cereri depuse la primărie de către persoana fizică (solicitant), care poate menţiona concomitent în cerere şi solicitarea de a obţine carnetul de producător. Cererea de eliberare a Carnetului de Comercializare se poate face ulterior obţinerii Atestatului de Producător, atunci când producătorul poate avea date concrete despre cantităţile de produse agricole pe care doreşte să le valorifice.

Producătorul obţine "Avizul consultativ" de la structura asociativă înscrisă, conform legii, la Primăria respectivă. În cazul în care la Primăria respectivă nu s-a înscris nicio asociaţie, Avizul consultativ se eliberează de Camera Agricolă şi sau Direcţia Agricolă. Obţinerea Avizului consultativ se face în vederea confruntării datelor din cererea producătorului cu cele cuprinse în registrul agricol şi datele din teren. Apoi, reprezentantul împuternicit al Primăriei eliberează în termen de 5 zile de la depunerea cererii Atestatul de Producător, completând rubricile ce conţin datele referitoare la denumirea produselor agricole şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale deţinute şi înregistrate în registrul agricol. Atestatul de Producător este documentul premergător Carnetului de Comercializare şi conţine date care se regăsesc şi în Carnetul de Comercializare. Pentru a obţine carnetul de comercializare producătorul, persoană fizică, depune o cerere la Primăria respectivă, de unde în prealabil a obţinut Atestatul de producător. Reamintim că în conţinutul cererii iniţiale pentru obţinerea Atestatului de Producător se poate solicita şi obţinerea Carnetului de Comercializare. În termen de 5 zile, după verificarea în teren a existenţei cantităţilor pentru care se solicită eliberarea Carnetului de Comercializare, reprezentantul împuternicit al Primăriei eliberează Carnetul de Comercializare, respectând o serie de anexe ce trebuie să facă parte din document.

Până la data de 15 mai 2015 în judeţul Galaţi fuseseră eliberate 1.895 de atestate de producător şi 1.790 de certificate de comercializare. Până în data de 17 mai 2015 fuseseră distribuite 8.498 de carnete de comercializare, în majoritatea localităţilor din judeţ, urmând ca pentru restul de 12 localităţi carnetele să fie distribuite în tranşele trei şi patru, structurile judeţene de resort oferind asigurări că au fost făcute demersurile necesare pentru ca Imprimeria Naţională să urgenteze onorarea comenzilor gălăţenilor. 


Articole înrudite