27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Culorile şi semnificaţiile girofarurilor, la Muzeul de Istorie Galaţi
Culorile şi semnificaţiile girofarurilor, la Muzeul de Istorie Galaţi

„În general, când lumea aude câte un girofar, se gândeşte la tot ce e mai rău - la moarte, la furturi sau atacuri teroriste. De data aceasta noi vrem să asociem girofarurile cu apropierea dintre public şi angajaţii instituţiilor care folosesc aceste girofaruri”. Cu aceste vorbe i-a întâmpinat muzeograful  Maria Magdalena Tuluş pe elevii care au asistat, luni, la vernisajul unei expoziţii mai puţin obişnuite. O expoziţie care cuprinde peste 90 de girofaruri şi staţii de emisie-recepţie folosite de autospecialele din România (ambulanţe, maşini de intervenţie ale pompierilor, poliţiştilor, jandarmilor etc). Potrivit directorului Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru, expoziţia este o premieră naţională, „întrucât o parte din girofaruri a mai fost expusă la Iaşi, dar niciodată colecţionarul nu şi-a expus toate piesele la un loc”. Colecţionarul este Codrin Ţiplea, din Iaşi, un bărbat care se mândreşte că „la 41 de ani, câţi am eu, am girofaruri colecţionate de 30 de ani”. Ieşeanul a povestit că pasiunea sa a început de când era mic, ceea ce l-a inspirat fiind meseria tatălui său: „Tata era pompier şi eu de mic mergeam la el la muncă, mă urcam în maşini, porneam sirenele, spre alertarea întregii secţii... Şi eu am vrut să mă fac pompier, dar drumul vieţii m-a dus către o altă profesie, sunt inginer şi mă ocup cu vânzările. Totuşi, mi-am păstrat pasiunea de a colecţiona girofaruri şi sirene”. Toate în stare de funcţionare, spre exasperarea vecinilor, deşi ieşeanul probează sirenele „cu perna pe ele, pentru că sunt foarte zgomotoase”.
Deşi are o pasiune aparte - susţine că este singurul român care deţine atât de multe girofaruri şi sirene - „doar” 150! - Codrin Ţiplea s-a obişnuit ca lumea să îl privească ciudat: „Şi acum, oamenii care aud prima oară ce colecţionez se uită ciudat, dar şi mai ciudat se uită la mine cei de unde cumpăr astfel de obiecte. Nefiind vorba de obiecte de circuit larg, nu sunt magazine pentru aşa ceva. Merg la instituţii, pe unde aud că se casează diverse autospeciale, şi le cumpăr, uneori mai fac şi schimburi cu cei care se ocupă de instalarea şi repararea lor”. Expoziţia de la Galaţi numără aproape 100 de piese, cea mai veche datând din anul 1967 – un girofar Bosch, fabricat în Republica Democrată Germană. „Mai avem în expoziţie şi câteva staţii de emisie-recepţie fabricate în unica fabrică din România care realiza aşa ceva, fabrica IEMI, care s-a închis în 2011. Staţiile de emisie-recepţie ale miliţiei, pompierilor, se realizau la IEMI în Bucureşti, era pe platforma Pipera. În prezent, în România nu se mai produce aşa ceva. Ultima staţie produsă este modelul 07, expus aici, care se aseamănă perfect cu produsele din afară, nu faci deosebire între ea şi una din SUA de exemplu...”, a mai explicat colecţionarul ieşean.
„Este o expoziţie foarte interesantă şi abia aştept să aflu şi semnificaţia culorilor de la aceste girofaruri”, a spus Traian, un elev care a asistat la vernisarea expoziţiei. Iar explicaţiile nu au întârziat să vină din partea colecţionarului. Potrivit acestuia, vizitatorii pot admira girofaruri de toate mărimile şi culorile cunoscute - roşu, girofarul pompierilor şi poliţiei, albastru – girofarul poliţiei, jandarmilor, SRI, ANAF, galben – girofarul pentru semnalizarea vehiculelor agabaritice -  dar şi unele de culori neobişnuite pentru România. De pildă, un girofar verde care „în Germania şi ţările nordice, în momentul în care este vorba de o intervenţie a mai multor forţe speciale – cum a fost la noi, la Colectiv, când au intervenit şi pompierii şi salvarea şi SMURD şi poliţia, ei bine, instituţia desemnată să coordoneze toate celelte instituţii poartă acest girofar verde. În România nu avem o astfel de  semnalizare”, a explicat colecţionarul care a mai prezentat o informaţie: „În SUA mai există un tip de girofar, mov, care se foloseşte la coloanele funerare".  
Expoziţia de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” a fost realizată în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”, colecţionarii Ştefan Marius Diaconu şi Codrin-Răzvan Ţiplea şi Liceul Teoretic „Dunărea” Galaţi. Expoziţia – care cuprinde şi trei uniforme de poliţie din perioada 1937-1990 - este dedicată Zilei Poliţiei Române, sărbătorită în fiecare an de Buna Vestire, al cărei simbol se află pe primul steag al Marii Agii din Ţara Românească, înmânat în anul 1822 de către prinţul Grigore Dimitrie Ghica Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din Principat.


Articole înrudite