Bebeluşii care au venit pe lume în Galaţi în ultimele zile riscă să facă tuberculoză, deoarece exact vaccinul care îi imuniza împotriva bolii, şi care era făcut la 3-4 zile de la naştere, lipseşte cu desăvârşire. Acesta se poate face până la vârsta de 4-5 luni a copilului, dar până atunci micuţul este neimunizat. În plus, multe mame uită să ţină legătura cu maternitatea pentru a afla când vine vaccinul.
„De câteva zile în maternităţile gălăţene nu mai există nicio doză de vaccin contra tuberculozei, vaccin care reprezintă prima imunizare după naştere împotriva tuberculozei a nou-născuţilor. Deja în Galaţi 76 de bebeluşi au rămas neimunizaţi. Vaccinul nu mai este produs în România iar acum este cumpărat din afară, la preţuri şi de 6 ori mai mari. Problema constă în faptul că aprovizionarea este deficitară şi nu am primit încă un nou transport. Situaţia este cu atât mai dificilă la Galaţi deoarece judeţul se clasează pe locul 3 pe ţară ca număr de bolnavi de tuberculoză. Partea bună este că acest vaccin poate fi facut şi până la 5-6 luni de la naştere”, a precizat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.
Medicii neonatologi sunt îngrijoraţi şi de lipsa vaccinului dar şi de faptul că multe mame vor uita să ţină legătura cu maternităţile pentru a afla când vor fi refăcute stocurile.
„Este foarte importantă aceasta imunizare şi sperăm ca autorităţile să aducă cât mai repede acest vaccin. Asta mai ales că ne aflăm într-un judeţ în care incidenţa TBC este destul de mare”, a declarat dr. Iulia Negru, medic neonatolog la Maternitatea Spitalului de Urgenţă Galaţi. Mămicile sunt îngrijorate. Aura şi Mariana sunt doar două dintre gălăţencele care au devenit mame zilele trecute ore dar au aflat că bebeluşii lor sunt expuşi riscului de a face TBC.
„Sunt îngrijorată că nu este acest vaccin. Mi s-a explicat că nu am de unde să îl iau din farmacie, aşa că trebuie să aşteptăm. Să sperăm că nu foarte mult, să nu stăm şi noi cu frică”, a spus Aura Ungureanu. La nivelul judeţului Galaţi se folosesc lunar 70-80 de flacoane cu un astfel de vaccin, fiecare flacon conţinând 20 de doze. Din păcate, în 2-3 ore de la deschiderea flaconului trebuie făcute toate dozele iar la nivelul Galaţiului nu prea există maternităţi care să aibă 20 de bebeluşi deodată, aşa că pierderile sunt foarte mari.