17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Copiii au trezit la viaţă personajele din poveştile minunate ale lui Creangă
Copiii au trezit la viaţă personajele din poveştile minunate ale lui Creangă

Din geniul creaţiei colective s-au prelungit multe fire, dar cel mai aproape de matcă, cel mai viguros, ”nealtoit cu mlădiţe străine” şi pentru aceasta original, rămâne, fără îndoială, marele Creangă, intrat în al doilea secol de nemurire.
„Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!” Acesta este marele nostru scriitor, Ion Creangă.
Elevii clasei a III-a C ai Şcolii Gimnaziale ”Constantin Gh. Marinescu”, îndrumaţi de doamna profesor învăţământ primar Lazăr Luminiţa, au readus în minte minunatele clipe ale copilăriei. Costumaţi în straie de sărbătoare, au pus în scenă întâmplările pline de umor ale lui Nică, ”un boţ cu ochi, o bucată de humă însufleţită” care întregeşte imaginea luminoasă a vieţii satului, obiceiurilor şi tradiţiilor poporului român.
S-au trezit la viaţă personajele din poveştile minunate ale lui Creangă, care ne-au bucurat copilăria, asemeni povestitorilor care stau pe laviţă şi citesc cu ”voie bună”.
Peisajul mirific de basm a fost consolidat prin prezenţa lui Paul Buţă, păstrător al minunatelor comori tradiţionale româneşti, care le-a vorbit copiilor despre veşmintele tradiţionale şi despre specificul acestora.
„La finalul activităţii, încheind ciclul sărbătorilor de Mărţişor, copiii au interpretat cântece, din inimile lor mici, dar cu suflete mari, pentru fiinţele dragi – mămicile. Copiii au fost răsplătiţi la finalul şezătorii cu colac, alivenci, plăcinte calde, ca în poveştile şi amintirile lui Creangă”, ne-a spus directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale ”Constantin Gh. Marinescu”,prof. Morun Valentina.


Articole înrudite