Obligaţia de a-şi depune declaraţia de avere şi de interese aferente anului trecut, declaraţii care au fost în sfârşit postate pe site-ul Primăriei Galaţi şi pot fi astfel studiate de oricine, este interpretată şi pusă în practică în mod original de unii consilieri locali. Spre exemplu consilierii locali Răzvan Avram (PC) şi Viorel Trif (PDL) au precizat la rubrica „venituri obţinute” că acestea au fost „conform fişei fiscale”. Astfel, în declaraţia de avere pe anul trecut postată pe site-ul Primăriei, consilierul local Răzvan Avram, care precizează că nu ar deţine ca persoană fizică niciun teren, nicio locuinţă sau vreo maşină, nu a declarat clar cât a câştigat anul trecut. La capitolul câştiguri, consilierul local PC a precizat faptul că a fost angajat la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, iar în ceea ce priveşte sumele obţinute, acesta a scris că sunt cele potrivit fişei fiscale. La fel de „transparent” s-a arătat consilierul conservator şi în ceea ce priveşte veniturile obţinute de soţia sa. În ceea ce priveşte declaraţia de interese, Răzvan Avram precizează că deţine 50% din acţiuni la o societate comercială, fără însă să precizeze valoarea lor, şi că este vicepreşedinte al organizaţiei municipale a PC. Consilierul local Avram şi-a făcut public şi raportul de activitate în calitate de consilier local, în care precizează că este membru al Comisiei de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului Local. Răzvan Avram susţine că în cadrul CL şi al comisiei din care face parte a participat la 12 şedinţe de îndată, 10 şedinţe ordinare, o şedinţă extraordinară şi la 46 de şedinţe pe comisii. După ce a menţionat că a participat la audienţele acordate cetăţenilor cărora le-a ascultat problemele şi împreună cu aparatul de specialitate din Primărie a făcut demersuri pentru rezolvarea lor, în încheierea raportului de activitate consilierul Răzvan Avram precizează că a participat la diferite evenimente social-culturale organizate de Primărie, comemorări şi simpozioane pe diferite teme.
Consilierul local PDL Viorel Trif nu deţine nici el niciun fel de bunuri - nici maşini, nici casă şi nici teren. În schimb, la rubrica venituri obţinute a specificat locul de muncă, şi anume ANRSC Galaţi, iar la capitolul câştiguri a precizat că acestea sunt (evident) „conform fişei fiscale”. Deci, mister total. În ceea ce priveşte raportul de activitate pe anul trecut în calitate de consilier local, trebuie precizat că documentul este mult mai clar întocmit faţă de cel al colegului său Răzvan Avram, şi că acesta specifică şi demersurile concrete pe care le-a făcut în calitate de consilier local din partea PDL Galaţi, membru al comisiei juridice şi de drepturi cetăţeneşti. Astfel, în afara faptului că a participat la 46 de şedinţe pe comisii, Viorel Trif precizează că a depus un proiect de hotărâre legat de scoaterea liniei de tramvai de pe strada Mihai Bravu, a introdus împreună cu grupul de consilieri locali ai partidului un amendament privind darea în folosinţă gratuită a unui teren Asociaţiei Casa Noastră şi a depus interpelări pe diferite teme (cum ar fi stadiul realizării PUG-ului municipiului Galaţi, realizarea deszăpezirii în perioada de iarnă). În declaraţia de interese, consilierul Viorel Trif a specificat că este preşedintele organizaţiei municipale de tineret a PDL. De remarcat faptul că atât Viorel Trif cât şi Răzvan Avram au obţinut anul trecut venituri în calitate de angajaţi ai statului.
Transparenţă greu de văzut
Un exemplu original de „transparenţă” în ce priveşte declararea veniturilor realizate anul trecut l-a dat şi consilierul local PC Tincuţa Tercu, de profesie avocat. În declaraţia de avere, la rubrica venituri, a trecut doar venitul obţinut anul trecut ca ales local, în sumă totală de 11.600 de lei. Cât despre veniturile obţinute ca avocat, declaraţia postată pe site-ul Primăriei este atât de slabă calitativ din punct de vedere vizual, încât suma cu pricina poate fi doar presupusă, dar lăsăm asta în seama cititorilor care vor intra pe site-ul cu pricina. În ceea ce priveşte raportul de activitate pe anul 2010 în calitate de consilier local, nu se specifică dacă a avut vreo iniţiativă legislativă sau vreo interpelare, Tincuţa Tercu precizând că este secretar general al Comisiei juridice şi de administraţie publică locală şi că a luat parte în perioada iunie 2009 - iunie 2010 la 12 şedinţe de îndată, 10 şedinţe ordinare şi o şedinţă extraordinară, precum şi la 46 de şedinţe pe comisii. Consilierul PC mai precizează că a luat parte la discutarea şi avizarea unor hotărâri de în cadrul Comisiei juridice şi a avut întâlniri cu cetăţenii, cărora le-a ascultat doleanţele şi le-a rezolvat cu ajutorul aparatului de specialitate al Primăriei.
Ce spun în apărarea lor consilierii locali
Consilierul local PDL Viorel Trif ne-a precizat că salariul pe care îl primeşte ca director al ANRSC Galaţi nu este un secret şi că acesta poate fi văzut de oricine pe site-ul instituţiei. „Atunci când am depus declaraţia de avere nu aveam fişa fiscală la îndemână, datele trebuind să le primesc de la serviciul specializat de la ANRSC. Pentru a nu face vreo greşeală şi pentru a nu fi acuzat ulterior de nereguli în completarea declaraţiei, am precizat că veniturile au fost obţinute conform fişei fiscale. Salariul pe care îl primesc nu este atât de mare cum cred unii şi nu este nici un secret, putând fi văzut pe site-ul ANRSC”, ne-a declarat consilierul local Viorel Trif.
Şi consilierul PC Răzvan Avram are o explicaţie legată de faptul că nu şi-a declarat clar câştigurile. „Am o problemă gravă în familie şi din acest motiv am depus în ultima zi declaraţia de avere. Deoarece nu ştiam cu exactitate veniturile obţinute anul trecut şi nici nu mai aveam timp la dispoziţie pentru a le afla, am trecut că acestea sunt potrivit fişei fiscale. Nu am nimic de ascuns, numai că o problemă personală gravă m-a împiedicat să mă ocup mai din timp de completarea declaraţiei. Declaraţia de avere este completată conform legii”, ne-a declarat Răzvan Avram.