Cu toate că aleşii locali au votat, la finele lunii noiembrie, mutarea elevilor de la Colegiul Al. Ioan Cuza din actualul sediu (Alee Şcolii nr. 1) în cel al fostei şcoli nr. 8, din Ţiglina I (str. Saturn nr. 26, unitate aflată în administrarea Şcolii Gimnaziale nr. 2 “Constantin Marinescu”), atât directorul adjunct al instituţiei, Cristian Brătescu, dar şi profesorii şi părinţii elevilor de acolo par a fi nemulţumiţi de soluţia luată şi fac demersuri pentru strângerea de semnături în vederea iniţierii unei petiţii publice care să determine municipalitatea să achiziţioneze actualul sediu al colegiului. Reamintim, pe scurt, istoricul acestei clădiri. Colegiul Al. Ioan Cuza – instituţie cu 900 de elevi – funcţionează în prezent într-o clădire retrocedată proprietarului, imobil pentru care Primăria plăteşte o chirie substanţială, de 7.200 de euro pe lună, şi în care nici nu poate face nici o investiţie, deşi imobilul stă să cadă în capul elevilor (incidente cu desprinderea bucăţilor din tavan înregistrându-se deja), iar una din toaletele instituţiei se află… în curtea şcolii. Cum clădirea prezintă risc pentru elevi, în ultimii ani s-au luat în calcul alte soluţii pentru mutarea elevilor. Una din soluţii a fost mutarea acestora în campusul Cuza, proiect aflat în construcţie, în curtea Şcolii nr. 7, încă din anul 2007 (HG 404), dar nefinalizat nici acum, din motive neclare – fie opoziţia părinţilor şi cadrelor didactice ale Şcolii 7, fie orgolii politice – fiind vorba de un proiect început de Guvernul PNL, sistat de PDL. O altă soluţie luată în calcul a fost mutarea Colegiului Cuza în fosta Facultate de Chimie - prin care Cuza se muta în sălile neocupate ale fostei Facultăţi de Chimie Alimentară, iar, în contrapartidă, Primăria reabilita stadionul Portul Roşu – proiect care însă nu s-a finalizat nici până astăzi. Au mai fost şi alte variante, precum mutarea elevilor la Liceul de Marină, însă, până la urmă, CL a luat decizia mutării temporare a colegiului la Şcoala 8 din Ţiglina, decizie luată şi în baza semnăturilor părinţilor şi profesorilor de la Cuza.
Totuşi, decizia se pare că a nemulţumit alţi părinţi şi profesori de la Cuza, directorul adjunct al liceului, Cristian Brătescu, venind în faţa aleşilor locali cu ideea ca municipalitatea să achiziţioneze actualul sediu – variantă care, susţine directorul, ar fi susţinută de mii de părinţi.
“Colegiul Cuza este cel mai vechi colegiu din Galaţi, are 151 de ani, din care ultimii 56 de ani i-a desfăşurat în actualul sediu, este singurul din Galaţi care în doi ani consecutivi a avut 100% promovabilitate la bacalaureat, are predare în patru limbi străine. Totuşi, de la 1 septembrie, Primăria şi Inspectoratul Şcolar au făcut mari presiuni pentru a ne muta. Am înţeles că mutarea este o soluţie temporară, dar cadrele didactice şi părinţii doresc un răspuns clar – care este viitorul acestui colegiu – să funcţioneze, în două schimburi, într-o şcoală de cartier, fără sală de sport (Şcoala nr. 8 – n.a.), fără perspectivă de dezvoltare? Avem circa 2.000 de semnături pentru cumpărarea actualul sediu, a acestei clădiri, care este un monument istoric”, a spus directorul adjunct al colegiului.
Marius Stan: „Acea clădire implică mari probleme de securitate”
Pe de altă parte, primarul Marius Stan s-a văzut obligat să îi răspundă acestuia, nemulţumit că după o decizie luată în CL apar nemulţumiri din partea beneficiarilor acestei decizii, în condiţiile în care hotărârea de mutare la Şcoala 8 a avut la bază un dosar cu acordul părinţilor şi profesorilor.
„A face afirmaţii de genul că Primăria a pus presiune, mi se pare deplasat. Acea clădire implică mari probleme de securitate. Dacă directorii şi profesorii îşi asumă în scris securitatea celor de acolo... dar mă îndoiesc de asta... Altfel, responsabilitatea vine la noi şi nu ştiu cine îşi asumă... Aţi văzut ce a păţit Piedone cu cazul Colectiv. Eu nu-mi asum aşa ceva. Primăria pune la dispoziţie ce avem, nu facem presiune, iar eu, personal, cred că cea mai bună soluţie este colaborarea cu universitatea pentru mutarea în fostul sediu al Facultăţii de Chimie Alimentară... A doua variantă ar fi fost continuarea lucrărilor de la Şcoala 7, că s-au investit bani publici, este normal să le continuăm. A treia, la Licerul Marină... şi apoi ar fi varianta aleasă de CL, dar pe care, repet, am văzut că au semnat-o profesoerii din liceu. Noi ce să înţelegem? Avem o hotărâre a CL bazată pe semnăturile aduse de dumneavoastră... Că nu vă înţelegeţi între dumneavoastră... noi nu mediem conflictele interne dintr-un liceu! A cumpăra acel sediu sau a investi în consolidarea lui... cine îşi asumă responsabilitatea, când avem în patrimoniu atâtea corpuri de licee goale? Avem Metalurgic, Traianul, Marina şi orice control al Curţii de Conturi ar însemna o imputare pentru toţi de-aici pentru că investim în altceva. E vorba de oportunitate. Lucrurile nu sunt chiar aşa de simple cum se văd din cancelarie”, a spus Marius Stan.
La întrebarea directorului colegiului dacă se poate da măcar o estimare a perioadei în care Colegiul Cuza va trebui să funcţioneze în Şcoala nr. 8, edilul nu a putut da un răspuns clar: “Termenul temporar este foarte larg, pentru că, în cazul mutării la Facultatea de Chimie, vorbim de un raport juridic între CL şi Universitate, iar la acest raport au lucrat juriştii de la facultate, de la Ştiinţe Juridice, dar şi ai noştri, şi nu am ajuns la nici o variantă legală... Cât priveşte varianta cu continuarea campusului de la Şcoala nr. 7, nici aici nu pot avansa un termen, sunt anumite proceduri, finanţarea trebuie votată pentru buegtul pe 2016, mi-e greu să dau un termen...“.
Pe de altă parte, vioceprimarul Florin Popa a reamintit că în 2014 municipalitatea a alocat 5,5 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor campusului Cuza de la Şcoala nr. 7, dar că, “Dumnezeu ştie din cauza cui, comitetul de părinţi, cadrele didactice... până la finele lui 2014 nu s-a mutat nici un pai! Iniţial, proiectul a avut o cofinanţare de la Ministerul Educaţiei apoi s-au stopat lucrările. Noi am aprobat suma necesară – pentru săli de clasă, sală de sport – dar nu s-a mai lucrat nimic!”.
Consilierul local Vergiliu Vals a încheiat dezbaterea anunţând că face parte din comisia special constituită pentru evaluarea proiectului de cumpărare şi modernizare a actualului sediu al Colegiului, Cuza (inclusiv prin accesarea unui proiect cu finanţare europeană), analiză ce se va finalize şi va fi prezentată la finele lunii ianuarie 2016.