Începând cu acest an, taxa de acces în Pădurea Gârboavele (care cuprinde nu mai puţin de 230 de ha de rezervaţie naturală) a fost eliminată, la fel şi taxa de parcare. Ambele taxe fuseseră introduce, prin hotărâre de CJ (condus la acea dată de Eugen Chebac), în anul 2010, când s-a decis ca din banii colectaţi din aceste taxe să se plătească acţiunile de ecologizare a Pădurii Gârboavele. Deşi taxele erau mai degrabă simbolice – 1 leu de persoană şi 5 lei pentru autovehicul, la intrare, fiecare persoană primea şi câte un sac menajer - o invitaţie elegantă a administratorilor Pădurii Gârboavele către vilegiaturişti să protejeze mediul înconjurător şi să nu arunce la întâmplare, prin pădure, resturile menajere.
Timp de şase ani, majoritatea celor care au venit la Pădurea Gârboavele – în special pentru a face un grătar, aici fiind amenajate zeci de locuri cu grătare – nu au avut nimic de comentat faţă de această taxă, considerând-o chiar binevenită, având în vedere munţii de gunoaie rămaşi mereu în urma perioadelor “de grătar”. Acum însă, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a găsit nimerit să renunţe la taxa de acces în pădure, considerând că suma colectată din această taxă era oricum insuficientă – “doar 1% din buget”. Potrivit acestuia, anul trecut au achitat taxa de acces în Pădurea Gârboavele 18.982 de persoane şi taxa de parcare pentru 14.294 de autovehicule, colectându-se 90.202 lei (cam 20.000 de euro). Făcând o comparaţie cu numărul vizitatorilor care au venit, anul trecut, la Grădina Zoologică (50.260 persoane, care au adus venituri de 163.248 de lei, plătind bilet de intrare la Zoo), Costel Fotea a ajuns la concluzia că taxa de intrare în Pădurea Gârboavele şi cea de parcare îi descurajează pe gălăţenii care vin la Zoo să mai înainteze şi în pădure, deşi, după bariera amplasată după Grădina Zoologică (la care se încasau taxa de ecologizare şi de parcare) se află alte două atracţii turistice, în speţă muzeele Centrului Cultural Dunărea de Jos – Muzeul Satului şi Muzeul Pescăresc. Astfel, preşedintele CJ Galaţi consideră că doar din cauza taxelor de ecologizare şi parcare gălăţenii nu au mers să viziteze cele două muzee, ajungând la concluzia că aceste taxe reprezintă “un impediment” în calea culturalizării maselor. În realitate, explicaţia este mult mai simplă: cine vine să viziteze Grădina Zoologică nu vine, de regulă, să facă şi un grătar la iarbă verde, în Pădurea Gârboavele, unde se află şi cele două muzee (pentru care, până acum, trebuiau plătite taxa de ecologizare şi cea de parcare). Reciproca este, însă, valabilă, mărturie stând experienţa curatorilor Muzeului Satului, care nu de puţine ori au fost nevoiţi să le explice unor indivizi ghiftuiţi de mici şi ameţiţi de bere cum stă treaba cu folclorul şi moştenirea culturală.
Conform preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, după eliminarea acestor taxe ar trebui ca cele două muzee să aibă mai mulţi vizitatori.