Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a întocmit o analiză a tot ceea ce înseamnă stare de sănătate la nivelul judeţului Galaţi. S-a pus accent şi pe cauzele principale de deces dar şi pe evoluţia sporului natural. Raportul a luat în calcul date statistice începând din 2008 şi până în 2012 inclusiv. În concluzie, sporul natural este tot negativ, chiar dacă natalitatea a înregistrat o uşoară creştere, şi asta deoarece mortalitatea este mai mare.
„În cadrul mişcării naturale a populaţiei se remarcă un decalaj dintre nivelul redus al natalităţii şi nivelul înalt al mortalităţii mai ales în ultimii ani, fapt care determină un spor natural negativ. Se constată din aceste statistici o scădere a sporului natural faţă de anul 2012, în special din cauza numărului mare de decese înregistrate, deşi natalitatea a înregistrat o uşoară creştere. Principalele cauze de deces din judeţ sunt bolile aparatului circulator, tumorile şi bolile aparatului digestiv, în special ciroza hepatică, aflată în creştere deosebită. De semnalat că, la decesele prin accidente, se constată creşterea îngrijorătoare a sinuciderelor şi omuciderilor, multe pe fond exagerat de alcool. Din numeroasele variabile demografice este de subliniat că 50,84% din populaţie este de sex feminin şi 49,16% de sex masculin. De asemenea, prezintă interes faptul că în urban locuiesc 339.119 locuitori, adică 56,21%, restul locuind în mediu rural, adică 264.195 locuitori, care reprezintă 43.79% din populaţia judeţului”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi dr. Valentin Boldea.
Acelaşi raport al DSP Galaţi arată că populaţia vârstnică este numeroasă. Numărul şi ponderea mare a vârstnicilor înseamnă o nevoie crescută de servicii medicale, sociale şi medico-sociale, care ar putea constitui un obiectiv strategic important pentru această zonă.