În cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați se fac cercetări cu privire la nivelul estrogenului din apele Dunării. Stațiunea didactică și de practică „SDC Sf. Gheorghe" Tulcea - fundament pentru cercetare, educație și comunitate, situată pe brațul Sfântu-Gheorghe al Dunării asigură suportul logistic necesar pentru desfășurarea activităților și efectuarea de studii și investigații în domenii științifice.
Observam cu toții că avem o cantitate din ce în ce mai mică de pește în Dunăre, și da, cauzele sunt multiple: de la braconajul excesiv, la limitarea arealelor de reproducere naturală, o nouă cauză se profilează. Din studiile recente rezultă că în Dunăre, în special în partea din zona Germaniei și Austriei, există o cantitate mare de estrogen, ce a facut ca, în timp, peștii să nu se mai poată reproduce. Atunci când hormonul intră în organismele acvatice, se declanșează un mecanism în organismele masculilor unor specii de pești din cauza căruia aceștia devin asexuati. Estrogenul provine se pare, de la anticoncepționalele nemetabolizate care ajung în Dunăre, acestea aflându-se printre substanțele persistente și pentru care nu există o metodă specială de distrugere.
Datorita debitului mare pe care îl are Dunărea în țara noastră, cantitatea de estrogeni este mult diminuată, dar în perioada următoare, în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, vom realiza cercetări pe tot cuprinsul Dunării cât și pe afluenți pentru a monitoriza exact situația și pentru a putea lua eventuale măsuri în timp util.
Estrogenul este cel mai cunoscut hormon sexual al femeilor, responsabil pentru caracteristicile fizice specific feminine și implicat în procesul de reproducere. Estrogenul facilitează comunicarea între celule în întregul corp. Celulele care au receptori pentru estrogen au funcții care sunt activate sau dezactivate de acesta.