25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centrul persoanelor fără adăpost din Galaţi, ocupat peste capacitate
Centrul persoanelor fără adăpost din Galaţi, ocupat peste capacitate

Având în vedere temperaturile extrem de scăzute, anunţate pentru următoarea perioadă de timp, autorităţile locale gălăţene s-au mobilizat pentru a duce la adăpost persoanele fără locuinţă. Totuşi, conform legii, doar persoanele care îşi dau acordul sunt internate la centru, iar mulţi dintre cei de pe stradă amână cât pot de mult decizia de a-şi pierde aşa zisa libertate de pe stradă pentru patul cald din azilul de noapte.
Vasile este unul din cei care a trăit, până vineri noaptea, pe stradă. „Stăteam pe lângă nişte conducte de căldură... Am acolo plapumă, perne, le pun pe nişte cartoane, dar acum chiar că e prea frig... Au mai venit poliştii acum două zile după mine, că să merg la centru, dar nu am vrut... De ce să merg, dacă încă pot să stau acolo? Dar aseară a fost mult prea frig, m-au adus aici”, povesteşte omul care, de când i-a intrat frigul în oase, stă îmbrăcat cu trei pulovere şi sub pătură.
Tot îmbrăcat, cu două pulovere, o haină şi o geacă groasă, stă şi domnul Mironescu. “Am stat pe un hol al unei case, aveam o plapumă acolo, dar cei care mă ţineau au spus că nu mai pot să stau acolo că le-au venit rudele din Italia... Eu abia mă întorsesem din spital... Unde să te duci? Aici e foarte bine, ne-au dat mâncare, este cald, e foarte bine”.
Mulţumit este şi Marian Spiridon, de 50 de ani, care se laudă cu “o sănătate performantă”. Nu exagerează deloc. Vorbim de o persoană care până vineri noapte a dormit într-un garaj dezafectat din Micro 19. La mirarea celor care îl cred pe cuvânt că nu îngheaţă noaptea, omul explică, didactic: “Păi ia gândiţi-vă... Un câine, o pisică, ei cum se încălzesc iarna? Cu răsuflarea proprie, asta e!”. Totuşi, chiar şi aşa, temerar în faţa frigului, spune că “nu se compară viaţa de la centru cu cea de afară... E diferenţă de la cer la pământ”.

Ajutoare de la Crucea Roşie pentru oamenii străzii

Crucea Roşie a adus ajutoare constând în haine groase dar şi încălţăminte de sezon pentru oamenii care au ajuns în centru, culeşi de pe străzile unde riscau să moară de frig, doar cu o geacă subţire pe ei sau în papuci. Aceste haine le sunt mai mult decât necesare.
„Este o iniţiativă a Crucii Roşii, cum de altfel au fost multe de-a lungul timpului, chiar anul trecut l-am terminat cu asistenţă umanitară pentru cei nepăstuiţi de inundaţii. Acum, ca urmare a temperaturilor scăzute, am venit aici şi am distribuit articole de îmbrăcăminte, de încălţăminte dar şi dulciuri, urmând ca şi în zilele următoare să completăm ce am adus acum. Îmbrăcămintea groasă de sezon este foarte importantă pentru oamenii din centru”, a precizat Gheorghiţă Hogea, director Crucea Roşie Galaţi. În Centrul persoanelor fără adăpost al Primăriei Galaţi sunt acum cazate 119 persoane, deşi capacitatea centrului este de 100. Se fac locuri pentru toţi, mai ales că numărul celor care au nevoie de centru pentru a nu sta în stradă este în creştere.
„Numai începând de pe data de 6 ianuarie s-au internat 30 de persoane, dintre care 17 sunt cu domiciliul în alte localităţi decât Galaţiul. În acest moment aveam 119 persoane“, a declarat Gina Gogoţ, şef Serviciu Centrul persoanelor fără adăpost Galaţi.
Pentru mulţi dintre cei care au primit acum îmbrăcăminte şi încălţăminte groasă, singura cale de a trăi în perioada geroasă este acest centru.
„Acum am primit şi geacă şi ghete. Nu aveam nici de unele. Bine că am loc aici, măcar nu stau în frig, afară“, a spus Carmen Zorilă pentru care, la 32 de ani, singura cale de a scăpa cu viaţă din calea gerului a fost centrul Primăriei. „Muream afară, în ger. Toţi mi-au întors spatele. Dacă nu găseam aici loc, afară muream. Bine că acum avem şi haine groase“, a  spus şi Amalia Mutică.
Conform legii, beneficiarii azilului primesc găzduire, obiecte de igienă personală şi câte o masă caldă pe zi. În schimbul lor, cei care pot munci, trebuie să presteze 5 zile de muncă în folosul comunităţii.


Articole înrudite