Miercuri, cu începere de la ora 12.30, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea loc conferinţa „Platforma Moldovenească - evoluţie geologică, tectonică şi rezerve de materii prime”, organizată de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi în colaborare cu Facultatea de Geografie-Geologie de la Universitatea „A.I. Cuza” Iaşi şi Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad. Tema acestei conferinţe vizează aspecte legate de evoluţia geologică a Platformei Moldoveneşti până la configuraţia actuală, rezultat al activităţii tectonice, precum şi prezentarea rezervelor naturale.
Platforma moldovenească ocupă cea mai mare parte a estului României, ea desfăşurându-se între graniţa de nord a ţării, dată în cea mai mare parte de valea Prutului, în est valea Prutului, falia Vasluiului dublată de falia Fălciu-Plopana ca limită sudică şi falia Pericarpatică.
În cadrul conferinţei vor avea loc expuneri ştiinţifice susţinute de conf.univ.dr. Victor Şabliovschi de la Universitatea „A.I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Geografie-Geologie, catedra de Geologie şi inginer-geolog Laurenţiu Ursachi de la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.
„Tema aleasă vine pe fundalul unor intense activităţi tectonice ale Pământului în anumite zone ale acestuia, cu efecte catastrofale în unele cazuri, cum ar fi cutremurul din Japonia de pe 11 martie 2011,” a declarat muzeograf Cecilia Şerban, coordonatoarea activităţii.