Prevederile Contractului Colectiv de Muncă aferent acestui an nu au stipulat acordarea unei majorări salariale în cursul acestui an către angajaţii Combinatului, recompensa financiară constând în acordarea în două tranşe a unui bonus, a cărui valoare a fost calculată în raport cu veniturile obţinute în ultimele 12 luni de către fiecare angajat. Dacă prima tranşă a bonusului, care a fost acordat în cursul lunii aprilie, după semnarea Contractului Colectiv de Muncă aferent acestui an, a fost de 2% din veniturile obţinute în ultimele 12 luni, acordarea celei de-a doua tranşe de bonus stă sub semnul întrebării, Şi asta deoarece potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, acest lucru a fost condiţionat de faptul ca anul acesta fostul colos siderurgic să nu înregistreze pierderi. Practic, dacă această condiţie ar fi îndeplinită, lucru greu de crezut, fiecare siderurgist ar mai fi urmat să primească în plus un bonus egal cu 2,5% din valoarea veniturilor obţinute în ultimele 12 luni. „Deoarece reprezentanţii conducerii nu au acordat nicio majorare salarială angajaţilor Combinatului ale căror salarii nu au mai crescut de câţiva ani, reprezentanţii sindicatului Solidaritatea au fost singurii care nu au semnat Contractul Colectiv de Muncă la începutul acestui an. Părerea mea este că cei din conducere vor spune că unitatea va înregistra anul acesta pierderi, aşa că nu se va mai acorda cea de a doua tranşă a bonusului”, ne-a declarat liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber. Acesta ne-a mai declarat că el personal ar cere o creştere cu 10% a salariilor, însă o solicitare legată de cuantumul creşterii salariale care va fi solicitat se va stabili doar în urma consultării reprezentanţilor sindicatului Solidaritatea şi în urma discuţiilor purtate cu membrii sindicatului.
Cine şi pentru cine va negocia în numele siderurgiştilor?
Acest lucru urmează să fie decis de către reprezentanţii administraţiei Combinatului care au primit în cadrul întâlnirii care a avut loc pe data de 16 noiembrie documente din partea FSS Metarom, Federaţia Naţională Solidaritatea a Metalurgiştilor, Federaţia CN Metal, federaţii care au nominalizat persoanele care pot participa la tratative pe marginea noului contract. Potrivit declaraţiei liderului sindical Gheorghe Tiber, a mai fost depusă şi o listă cu numele unor reprezentanţi desemnaţi să negocieze în numele salariaţilor, iar în acest caz este nevoie de semnăturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total de angajaţi ai unităţii. „Reprezentanţii conducerii au luat documentele şi ne-au comunicat că le vor analiza, iar în perioada 19-23 noiembrie ne vor spune cine îndeplineşte condiţiile legale pentru a participa la negocierea noului Contract Colectiv de Muncă”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.
Reamintim că deoarece sindicatul Siderurgistul nu a reuşit să obţină reprezentativitate la nivel de unitate până la data de 15 noiembrie, aşa cum dorea o parte din administraţia Combinatului, care ar fi dorit să negocieze doar cu ei deoarece le-ar fi aserviţi, aşa cum susţine Gheorghe Tiber, la prima întâlnire informală care a avut loc pe 16 noiembrie au fost prezenţi reprezentanţii celor mai multe sindicate dn Combinat.