Calendar ortodox 6 martie 2021: Dublă sărbătoare pentru toţi credincioşii Recomandat

Sâmbătă, 06 Martie 2021 09:11
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ziua de 6 martie 2021, în calendarul ortodox sunt anunţate două sărbători mari: Aflarea Sfintei Cruci, cât şi pomenirea celor 42 de Mucenici din Amoreea. Ziua de 6 martie este tratată aşa cum se cuvine, mai ales că în această sâmbătă are loc şi pomenirea celor morţi.

Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 6 martie

La data de 6 martie sunt pomeniţi Sfinţii 42 Mucenici din Amoreea. Ei au fost conducători în armatele împăratului bizantin Teofil şi, când musulmanii au asediat oraşul Amoreea, au fost luaţi în sclavie alături de mai mulţi credincioşi. Timp de şapte ani, ei au fost ţinuţi închişi, chinuiţi cu asprime şi supuşi unor tratamente grele. Mai mult, ei au fost şi ademeniţi cu bani şi funcţii pentru a trece la mahomedanism, dar nimic nu i-a putut determina să renunţe la iubirea lor pentru Dumnezeu. Sfinţii au rezistat şi în cele din urmă au fost ucişi prin decapitare, iar trupurile aruncate în Eufrat.

Tot la această dată este prăznuită şi Aflarea Sfintei Cruci şi a celor patru piroane cu care a fost ţintuit pe lemn Domnul Iisus Hristos. Sfânta Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare, a vrut să reconstruiască locurile sfinte şi să ridice o biserică pe locul Patimilor şi al Învierii lui Iisus Hristos, motiv pentru care a pornit spre Ierusalim. Când a aflat de la Macarie de locul unde ar putea fi obiectul sfânt, a dărâmat templul lui Venus sub care a găsit trei cruci. Pentru identificare Sfintei Cruci, episcopul Macarie al Ierusalimului, văzând un mort care era dus la groapă, a cerut ca acel om să fie aşezat pe rând pe fiecare dintre cruci. Când corpul celui mort a fost aşezat pe Crucea Mântuitorului, acesta a înviat, iar Crucea Dătătoare de Viaţă a fost înălţată şi cinstită.

Ce nu ai voie să faci pe 6 martie

La data de 6 martie este şi Sâmbăta morţilor 2021. În această zi sunt sărbătoriţi cei trecuţi în nefiinţă, motiv pentru care femeile merg la biserică, unde preotul sfinteşte toate pregătirile. Mai apoi, acestea se împart de pomană pentru rudele care au decedat.

În această zi nu ai voie să umbli singur pe stradă, pentru că sufletele celor adormiţi se plimbă pe stradă libere, aşteptând să plece la cer. Femeile nu au voie să dea cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii răposaţilor.

Mai mult, amenii nu au voie să spele şi să arunce gunoiul, pentru a nu ajunge în mâncarea morţilor. Tradiţia susţine şi faptul că în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

Termenul "mosi" vine de la "stramosi" si ii are in vedere pe toti inaintasii nostri trecuti la cele vesnice. Slujba in care se savarseste pomenirea celor adormiti este numita Parastas. Este o slujba prin care preotul si credinciosii se roaga lui Dumnezeu ca sa le ierte pacatele celor trecuti la cele vesnice.

 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu