Consiliul Local Galaţi a aprobat, luni seară, alocarea, de la bugetul local a unei sume totale de 13,668 milioane lei, bani necesari finalizării a şapte lucrări derulate (până la finele acestui an) pe fonduri europene. Totodată, Executivul gălăţean a aprobat şi prelungirea, până în lunile mai şi iunie 2016, a termenlor de finalizare a acestor lucrări, lucrări care, dacă nu se vor finaliza nici atunci, vor atrage după sine o sancţiunare a administraţiei publice locale, care va fi nevoită să returneze intergral banii primiţi de la UE.
Cele şapte lucrări se referă la proiecte derulate prin Programul Operaţional Regional (POR), respectiv: reabilitare termică a cinci blocuri (G 10, X 4, Y5, Y6 şi Y7), lucrarea de realizare a Centrului Comunitar de Servicii Sociale (str. Ştiinţei nr. 26), precum şi realizarea “sistemului inteligent pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”, aşa numita „undă verde”. Potrivit hotărârilor de CL din 2013 şi 2014, (HCL nr. 56, 235, 236/2013 şi HCL 376/2014), valoarea iniţială a proiectelor dar şi cofinanţarea de la bugetul local, stabilită iniţial erau: blocurile G 10, X 4, valoare totală a proiectului – 2,62 milioane lei, cofinanţare locală de 1,179 milioane de lei; blocurile Y 5, Y6, Y7 – valoare totală a proiectelor de 3,176 milioane lei, cofinanţare locală de 1,429 milioane lei; Centrul Comunitar, valoare totală a proiectului – 12,65 milioane lei, cofinanţare locală de 333.596 de lei şi “unda verde” – valoare totală a proiectului - 19,21 milioane de lei, cofinanţare locală de 384.000 de lei (2% din valoarea totală).
CL Galaţi a mai alocat, la şedinţa d eluna aceasta, alte sume de bani, drept contribuţie locală la derularea proiectelor, respectiv: 1,45 de milioane de lei pentru blocurile G 10 şi X4, 1,178 de milioane de lei pentru blocurile Y 5, Y 6 şi Y7, 5,34 de milioane de lei pentru Centrul Comunitar şi nu mai puţin de 5,7 milioane de lei, pentru “unda verde”.
Motivul pentru care CL a alocat, la iniţiativa primarului Marius Stan, o sumă suplimentară de 13,668 de milioane lei faţă de cofinanţarea iniţială de doar 3,32 milioane lei a fost explicat de directorul Direcţiei de Proiecte Europene din cadrul Primăriei, Costel Hanţă. Potrivit acestuia, suma alocată suplimentar reprezintă valoarea lucrărilor care se vor derula anul viitor, timp de cinci-şase luni, pe proiecte europene, proiecte care, teoretic, ar fi trebuit să se finalizeze la sfârşitul acestui an. Însă lucrările au întârziat din diverse motive (despre care a întrebat, fără succes la răspuns, doar consilierul local Mihai Alin, singurul care s-a şi abţinut de la vot), aşa că proiectele nu se vor finaliza până la sfârşitul anului. Totuşi, regulile europene sunt clare: orice cheltuială care se va realiza după data de 31 decembrie 2015 nu va mai fi considerată eligibilă şi, drept consecinţă, nu va mai fi achitată de Uniunea Europeană. În consecinţă, municipalitatea a trebuit să prevadă în bugetul pe 2016 sume necesare de bani pentru plata lucrărilor aferente acestor proiecte. Cu obiecţia că dacă aceste proiecte nu se vor finaliza nici la termenul abia prelungit (sfârşitul lui mai şi al lui iunie 2016), Primăria Galaţi va trebui să returneze către UE toate sumele decontate până acum. Costel Hanţă spune că nu trebuie privită decât partea plină a paharului, cu atât mai mult cu cât, în momentul semnării contractelor de finanţare, s-a luat în consideraţie faptul că va exista pericolul ca ele să nu se finalizeze la sfârşitul anului 2015, caz în care beneficiarul va trebui să suporte contravaloarea lucrărilor nerealizate până la acel moment. Potrivit lui Hanţă, la nivel naţional ar exista un total de 505 proiecte cu riscul să nu se termine la finele acestui an, valoarea totală a acestora fiind de 2,5 miliarde euro.
"Totuşi, UE a înţeles într-un fel situaţia şi ne-a acordat o prelungire a termenului de finalizarea a lucrărilor (şi cele 7 de la Galaţi au ca termen de finalizare sfârşitul lui mai şi iunie 2016), însă trebuie înţeles un lucru - dacă până atunci nu se finalizează lucrările, beneficiarul este obligat să returneze integral suma primită de la UE", a spus Hanţă.
După şedinţa CL, primarul Marius Stan a spus: „Partea plină a paharului este aceea că, atunci când am început mandatul, exerciţiul financiar era pe terminate şi am accesat ce (proiecte şi fonduri) a mai rămas, asumându-ne nişte riscuri. Sunt lucrări necesare Galaţiului, au fost finanţate prin bani europeni, nu văd o mare nenorocire că le continuăm. Cât priveşte proiectul care a suportat cea mai mare sumă din cea pe care o vom finanţa noi (unda verde), cei care lucrează merită felicitări, în septembrie am semnat contractul şi au lucrat foarte rapid, inclusiv sâmbăta şi duminica, încercând să recupereze cât mai mult din banii europeni. Este un proiect absolut necesar pentru Galaţi”.