17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile caută soluţii împotriva inundaţiilor
Autorităţile caută soluţii împotriva inundaţiilor

Albia pârâului Suhu, din comuna Slobozia Conachi, a fost, săptămâna trecută, locul în care au ajuns utilaje ale  Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi, unitatea încercând să demareze lucrări de întreţinere. Din păcate, însă, solul extrem de moale, suprasaturat cu apă, nu a permis utilajelor să lucreze, aşa că s-a stabilit ca lucrările să fie reluate la primăvară, situaţie care s-a repetat şi în cazul comunei Cuza Vodă.
Pe de altă parte, la Costache Negri, Primăria a început cu resurse şi utilaje proprii să cureţe albia pârâului, însă lucrările merg extrem de greu din aceeaşi cauză, a pământului extrem de moale.
“S-a constatat că la noi casele nu s-au inundat de la revărsarea pârâurilor, ci din cauza DJ 251, mai exact a podului de pe acel drum, pod care a fost afectat de inundaţiile din 2013 şi care fusese reparat chiar înainte de inundaţiile din luna octombrie a acestui an. Din păcate, podul este prea jos, el ar trebui supraînălţat, pentru că în cazul inundaţiilor vorbim de o cantitate foarte mare de apă care vine, cu tot cu arbori sau alte podeţe din lemn, iar acest pod, fiind jos, acţionează ca un baraj contra apei, iar apa se revarsă pe lângă pod, în casele oamenilor. Acest pod ar trebui supraînălţat, ca să se evite alte inundaţii. Am vorbit şi cu firma care l-a reparat, Lemacons, şi i-am explicat situaţia”, a declarat primarul comunei Costache Negri, Emilia Niculescu, care intenţionează să vină la CJ pentru a solicita ajutor financiar pentru supraînălţarea podului.

Acolo unde s-a făcut decolmatarea nu au fost probleme

Conform legislaţiei în vigoare, lucrările de decolmatare a albiilor râurilor şi pârâurilor pică în sarcina autorităţilor locale atunci când vorbim de porţiunile care se află în intravilanul localităţilor, iar cele aflate în extravilan sunt în responsabilitatea serviciilor de gospodărire a apelor. După inundaţiile din 2013, SGA Galaţi a demarat lucrări de decolmatare a pârâurilor, lucrări care, din păcate, nu au continuat în toate localităţile expuse inundaţiilor, în mare parte din cauza lipsei sprijinului primăriilor, care nu au ştiut să îşi convingă localnicii să permită accesul utilajelor pe propriile terenuri care se întind până la firul apei. În schimb, în localităţile în care s-a acţionat responsabil, aşa cum este cazul la Cudalbi, albiile pârâurilor au fost decolmatate, adâncite, iar apele umflate din această toamnă nu au mai inundat nici măcar o casă. Au rămas acum circa 4,5 km de albie de pârâu ce ar trebui decolmatată (de la Izvoarele, Slobozia Conachi până la Cuza Vodă), lucrare pe care SGA Galaţi o va desfăşura anul viitor, cu fonduri proprii, dar pentru care are nevoie de sprjinul autorităţilor locale astfel încât cei de la SGA să îşi poată continua activitatea. Totuşi, astfel de intervenţii (de decolmatare ale albiilor) sunt punctuale, căci pentru evitarea pe viitor a inundaţiilor ar trebui desfăşurate lucrări de reamenajare a bazinului hidrotehnic din judeţul Galaţi, lucrări complexe, ce nu cuprind doar regularizarea albiilor pârâurilor ci şi lucrări de combatere a eroziunii solului la nivelul versanţilor, investiţii ce ar putea fi demarate doar prin decizia Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad (unitate în subordinea căreia se află şi SGA Galaţi, alături de cele din Vaslui, Iaşi şi Botoşani).


Articole înrudite