17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Atenţie, părinţi! Drogurile se consumă încă din clasa a IV-a!
Atenţie, părinţi! Drogurile se consumă încă din clasa a IV-a!

Potrivit datelor prezentate, marţi, la şedinţa de bilanţ a activităţii Biroului Regional Antidrog, vârsta de consum a celor care încearcă pentru prima oară diverse droguri - de la cele „clasice”, până la aşa numitele etnobotanice - a scăzut îngrijorător. Astfel, potrivit şefei Biroului Regional Antidrog Galaţi, inspector de poliţie Angela Ene, dacă în 2014 vârsta de la care s-au înregistrat consumatori de droguri era de 15 ani, în 2015 vârsta a scăzut la 10-11 ani. O situaţie întâlnită doar la Galaţi, căci la Brăila, de pildă, potrivit datelor BCCO, vârsta minimă de consum este 16 ani, iar în Vrancea, vârsta minimă a consumatorilor este ...18 ani!
Despre această situaţie îngrijorătoare de la Galaţi a vorbit şi purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu: „Vârsta de debut a scăzut faţă de anii anteriori, ceea ce implică un risc în dezvoltarea fizică şi psihic-emoţională a copiilor, căci este vorba de copii de 10-11 ani. Părinţii trebuie să fie atenţi, pentru că sunt numeroase semnale pe care le dă un copil care consumă droguri. Sunt manifestări fizice - ochi înroşiţi, tremurături, palpitaţii, senzanţie de rău general, dar sunt şi alte semnale - din casă pot lipsi bani sau obiecte de valoare, ori copilul poate lipsi de la şcoală sau să mintă, să îşi schimbe comportamentul. Este foarte periculos nu numai pentru sănătatea somatică, ci mai ales pentru cea psihică, deoarece dezvoltarea acestor copii nu este în acelaşi ritm cu dezvoltarea unui copil care nu consumă droguri. Schimbarea acestui tip de comportament necesită timp şi răbdare”.
Potrivit datelor DSP Galaţi, în 2015, au ajuns la spital 407 persoane care au consumat substanţe psihoactive, respectiv 297 înregistrate la Spitalul de Urgenţă, 82 la Spitalul de Psihiatrie, 24 la Spitalul Clinic de Pediatrie Sf. Ioan şi 4 la Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor.
Şi Centrul de Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi are în evidenţe peste 400 de persoane, din judeţul Galaţi, care au consumat droguri sau alte substanţe psihoactive şi au ajuns la spital.
Totodată, datele CPECA Galaţi arată că numărul celor care au avut nevoie de consiliere a crescut anul trecut faţă de 2014. Astfel, în 2015 s-au adresat CPECA Galaţi pentru consiliere 60 de persoane, faţă de 24 de persoane, câte au cerut ajutorul în 2014. Dintre cei incluşi în programul terapeutic de asistenţă (2 admişi în 2014 şi 58 înregistraţi din anul 2015), 15 beneficiari au apelat la serviciile CPECA Galaţi din proprie iniţiativă, iar 23 au fost referiţi de către DIICOT, restul de 22 de beneficiari fiind incluşi în planul individualizat de asistenţă ca urmare a direcţionării acestora de către Serviciul de Probaţiune, Biroul Supravegheri Judiciare, Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Galaţi sau DGASPC Galaţi.
De asemenea, a crescut numărul cazurilor aflate în asistenţă pentru beneficiarii de sex feminin. Dacă în anii anteriori acestea existau în mod accidental, în anul 2015 se constată că mai mult de 10% dintre cazurile înregistrate sunt de sex feminin.
Totodată, a crescut numărul beneficiarilor aflaţi în asistenţă care au finalizate studiile superioare, în rândul acestora prevalând consumul de cannabis.
 
Cannabisul, mai consumat decât etnobotanicele

Cât priveşte tipurile de substanţe consumate de beneficiarii CPECA Galaţi, în 2015 au fost: SNPP (substanţe noi cu proprietăţi psihoactive), cannabis şi cocaină, o modificare faţă de anul 2014, când consumul de SNPP ocupa primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri. Astfel, se remarcă faptul că anul trecut cannabisul a devenit principalul drog consumat la Galaţi, după care urmează, în preferinţele consumatorilor SNPP şi cocaina.


Articole înrudite