În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în toată perioada de pandemie provocată de virusul SARS-CoV-2, au fost oferite ajutoare de mare necesitate spitalelor, aşezămintelor sociale, persoanelor nevoiaşe, persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu şi cadrelor medicale care se luptă pentru limitarea şi stoparea acestei epidemii.
Frecvenţa oferirii de ajutoare din parte bisericii a crescut în preajma marilor sărbători creştini.
O astfel de activitate s-a desfăşura marţi, 22 decembrie 2020, cu prilejul Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos la Cantina socială „Sfântul Nicolae“ din cadrul Centrului Eparhial, unde 50 de persoane nevoiaşe au primit produse alimentare tradiţionale, precum şi calendare bisericeşti şi cărţi de rugăciune.
După ce darurile au fost pregătite de către angajaţii cantinei, acestea au fost oferite celor 50 de beneficiari la sediul cantinei.
Între cei care au primit daruri sunt şi familii cu mulţi copii şi care se află între beneficiarii serviciilor sociale ale acestei cantine de mai bine de 10 ani, fiind constant ajutaţi cu cele necesar pentru un trai normal.
Această Cantină socială oferă hrană zilnic, în sistem catering, potrivit normelor legale în vigoare, unui număr de 120 persoane.
Aparatura şi dotarea cantinei sociale au fost achiziţionate special pentru a face faţă numărului mai mare de asistaţi, hrana fiind preparată de un bucătar şi de două ajutoare de bucătar.
Asistaţii au fost selectaţi prin anchete sociale, fiind periodic vizitaţi de către personal specializat care urmăreşte nivelul de trai şi evoluţia socială a acestora.
Sursele de finanţare provin din fondurile proprii ale Centrului Eparhial şi din sponsorizări.
Cantina socială „Sfântul Ierarh Nicolae“ a luat fiinţă în anul 1998 în cadrul Centrului Eparhial din Galaţi.
Deschiderea acesteia a însemnat un ajutor oferit în special celor ce se adresau Biroului de Asistenţă Socială, devenind un exemplu de activitate pentru toţi slujitorii Eparhiei Dunării de Jos de a sprijini persoanele aflate în risc social.
Întrucât nevoia de a ajuta cât mai multe persoane a crescut, în anul 2002, au început lucrările de construcţie la noul aşezământ social, care cuprinde la demisol o cantina socială compusă din bucătărie utilată, sală de pregătire a alimentelor, săli de servire a mesei, magazii şi grupuri sanitare, la parter camere pentru cazarea pelerinilor, la etajul I o sală de şedinţe şi la ultimul nivel o capelă închinată „Sf. Ioan Gură de Aur“.
În luna mai a anului 2006, noua cantină socială a început să ofere serviciile de oferire a mesei, potrivit standardelor legale în vigoare, obţinându-se aprobările de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică, a Direcţiei Sanitar - Veterinare, Direcţiei de Mediu, precum şi acreditarea din partea Ministerului Munci Protecţiei Sociale şi Familiei.
Pr. Rareş Bucur