110 medici de familie gălăţeni care lucrează în mediul rural şi sunt obligaţi să facă gratuit şi munca de medic şcolar în unităţile de învăţământ de la ţară s-au săturat să muncească gratuit. Medicii nu sunt plătiţi deloc pentru activitatea prestată în şcoli.
„Şi acum, de două ori m-au solicitat la şcoală, dar nu am fost deloc plătită. Aşa ceva nu e normal. Nu ştiu ce o să facem, ar trebui să se rezolve totul paşnic, pentru că bani ar fi. Dacă nu… vom vedea”, ne-a spus ieri Mihaela Jireghie, medic de familie în satul Şerbeştii Vechi, comuna Şendreni.
Pentru a fi plătiţi, ar trebui ca primarii din fiecare comună să încheie contracte cu aceşti medici, în baza cărora să ceară bani de la Ministerul Sănătăţii. Din 2008 se poate face acest lucru, dar majoritatea edililor gălăţeni habar nu au de asta.
„Nu avem bani de nivelul Consiliului Local să plătim şi medicii de familie. Noi, nu ştiu dacă mai avem bani de salarii pe noiembrie şi decembrie. Nu ştim ce vom face. Dar dacă spuneţi că am putea cere bani de la Ministerul Sănătăţii... da, aşa am face. Numai că nu ştiam. Vom lua asta în discuţie la prima şedinţă de Consiliu Local, a declarat Vasile Doljenco, viceprimarul din Braniştea.
Profesorii de la ţară nici nu vor să se gândească la ce ar însemna să nu mai aibă deloc medici pentru elevi. Şi aşa, chiar şi acum, aceştia se cam lasă rugaţi să vină în şcoli şi nimeni nu are ce să le facă, atât timp cât nu sunt plătiţi.
„Vin, nu pot să zic, dar cam rar. Înţeleg că nu sunt plătiţi, dar nici aşa nu e bine. Nu ştiu ce vom face dacă nu vor mai veni deloc. Ar fi foarte grav, mai ales că vine acum sezonul rece, vaccinările, şi nu ştiu ce vom face”, ne-a spus Monica Băjan, directorul şcolii din Braniştea.
Deocamdată medicii de familie doar au ameninţat, dar nu se ştie ce vor face. Ministerul Sănătăţii a fost anunţat de problema de la Galaţi şi se aşteaptă o soluţie.