ANPC: Recomandări pentru consumatori în pragul sărbătorilor pascale Recomandat

Vineri, 23 Aprilie 2021 12:44
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis o serie de recomandări pentru consumatori în pragul sărbătorilor pascale, după cum urmează:

Comercializarea cărnii

-  Achiziţionarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiţii, aveţi garanţia unui  produs sigur ce nu vă va afecta sănătatea;
- Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială, în cazul în care doriţi să faceţi o reclamaţie ulterioară, şi riscati să achizitionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
- Verificaţi proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc. Carnea proprie consumului trebuie să prezinte, la suprafaţă, o peliculă uscată,  de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;
- Ca o măsură de prevedere suplimentară este bine să observaţi, la mielul cumpărat, copita şi dentiţia specifice ierbivorelor (la dentiţie se va urmări, în special, lipsa caninilor).
- Se va acorda atenţie preţului afişat şi se va verifica concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă;
- Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider.

Comercializarea  ouălor

- Achiziţionaţi ouăle numai din locuri special amenajate, autorizate;
- Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic;
- Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja, intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine;
- La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar galbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş;
- În cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind:
- categoria de calitate (A);
- categoria de greutate.
Clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate:
XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g şi mai mică de 73 g;
M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g şi mai mică de 63 g;
S – mic: greutate mai mică de 53 g.
- o indicaţie a metodei de creştere a găinilor;
- o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului;
- data de valabilitate minimă.
Se va acorda atenţie preţului afişat şi se va verifica concordanşa dintre preţurile afişate şi cele marcate pe bonurile de casă.
 
Comercializarea vopselei de ouă

- Achiziţionaţi vopseaua de ouă numai  din locuri autorizate;
- Se va citi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare şi data durabilităţii minimale;
Atenţie! Nu utilizaţi, la vopsirea ouălor, vopsea realizată pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau cea pentru textile. Deşi rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.)

- Achiziţionaţi produsele numai din locuri autorizate;
- Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;
- Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a produselor;
- Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
- Pentru produsele de patiserie preambalate etichetele trebuie să conţină urmatoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa operatorului economic imputernicit cu informarea consumatorilor, lista ingredientelor, proportia din ingredientele care sunt inscrise in denumirea produsului (ex.: cu nuca, cu stafide etc.), componentele cu posibile efecte alergene (sunt scoase in evidenta fata de restul informatiilor), data durabilitatii minimale, cantitatea neta, conditiile speciale de pastrare, declaratia nutritionala;
- Pentru produsele de patiserie comercializate in vrac trebuie sa se asigure informarea consumatorilor cu privire la denumirea produsului, componentele cu posibile efecte alergene, preţul pe unitatea de masura.
 
Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine etc.)

- Etichetele acestor produse trebuie să conţină urmatoarele informaţii: denumirea produsului,numele şi adresa operatorului economic imputernicit cu informarea consumatorilor, lista ingredientelor, proportia din ingredientele care sunt inscrise in denumirea produsului (ex.: cu arahide, cu alune de padure, cu stafide etc.), componentele cu posibile efecte alergene (sunt scoase in evidenta fata de restul informatiilor), data durabilitatii minimale, cantitatea neta, conditiile speciale de pastrare, declaratia nutritionala;
- În cazul produselor provenite din terţe ţări (din import) se vor înscrie numele şi adresa importatorului;
- Produsele provenite din afara Romaniei trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română;
- Pentru ciocolată şi produse din ciocolată: se menţionează, în mod obligatoriu, conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, astfel: „substanta uscata de cacao…% minimum”; în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură; o menţiune privind adaosul de cafea; o menţiune privind adaosul de băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeste 1,2% din masa produsului;
- Dupa cumparare, verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului, culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc.;
- Drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă;
- Achiziţionarea produselor se va face numai  din locuri autorizate; evitaţi cumpărarea de produse de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic;
- Verificaţi starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale.

Comercializarea vinurilor

- Conţinutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului/importatorului/îmbuteliatorului, volumul net, concentraţia alcoolică, o informaţie privind lotul, data durabilităţii minimale pentru vinurile care au concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol., componentele cu posibile efecte alergene;
- Aspectul lichidului: culoare corespunzatoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie;
- La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi sau scurgeri;
- Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanţelor.
La cumpărarea produselor alimentare şi, implicit a vinului, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu