Campania de recoltare a păioaselor a început deja pentru orz sau ovăz şi nu mai are mult până să înceapă şi la celelalte cereale. Pentru reducerea riscurilor producerii de incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi recomandă agricultorilor să respecte regulile şi măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor specifice perioadei de recoltare şi depozitare a cerealelor. Proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri le este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a primăriilor şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile respective. Conform prevederilor legale arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Controale mai dese în timpul campaniei de recoltate
Pentru a se preveni apariţia incendiilor pompierii gălăţeni detaliază o serie de reguli. „Izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discute cu lăţimea de peste 20 m în apropierea drumurilor şi pădurilor sau de 50 m de căile ferate. Strângerea paielor rezultate în urma recoltării şi ararea imediată a miriştilor. Lucrările agricole de recoltare şi strângere a paielor se vor efectua numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei. Interzicerea fumatului şi a focului deschis în lanuri, pe mirişti, pe combine, utilaje şi autovehicule de transport, la mai puţin de 100 m de punctele de recoltare şi depozitare a produselor agricole combustibile, în perioada de recoltare a cerealelor.
Marcarea cu indicatoare de securitate, privind interdicţia fumatului şi a utilizării focului deschis, în zona suprafeţelor de teren pe care se află cereale păioase, mirişti şi vegetaţie uscată. Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole. Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole se va face la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată. La punctele de recoltare se vor asigura tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, precum şi platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă. Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, vor fi dotate cu instalaţii antiscântei, stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin 2 m”, a detaliat cpt. Eugen Chiriţă câteva dintre reguilile antiincendii la cereale. În timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase, cadrele inspecţiei de prevenire a incendiilor vor controla modul de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, aplicând sancţiuni contravenţionale acolo unde e cazul.