Fiţi atenţi la igiena din magazin atunci când mergeţi la cumpărături! Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi au efectuat, în perioada 1 iulie – 12 august, mai multe acţiuni de control în care erau vizate condiţiile de depozitare, calitatea şi comercializarea produselor alimentare de origine animală şi non-animală.
„Au fost controlate 355 de unităţi care produc, depozitează şi comercializează alimente. În urma verificărilor, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare totală de 2.000 de lei pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare. De asemenea, nu au fost respectate nici condiţiile de întreţinere a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite”, a declarat dr. Lenuţa Ichim, director executiv al DSVSA.
Pe parcursul verificărilor, specialiştii au avut în vedere respectarea mai multor aspecte, precum: termenul de valabilitate, cerinţele generale de igienă privind procesarea, depozitarea, manipularea şi expunerea la comercializare a produselor alimentare, existenţa documentelor care să ateste originea acestora şi calitatea materiilor prime.
Cele mai recente verificări, cele din luna august, au fost desfăşurate împreună cu specialiştii Direcţiei Agricole Galaţi, Unitatea Fito-sanitară. Aceştia au controlat nouă depozite de legume şi fructe care se aprovizionează din depozitele din ţară, precum şi de la producătorii din judeţul Galaţi, acţiunea aceasta fiind una în desfăşurare.
Tot în această perioadă DSVSA demarează acţiuni de control la exploataţiile de animale din judeţ. „Acţiunea se desfăşoară de două ori pe an şi are ca scop verificarea modului de completare a fişelor de inspecţie în exploataţie de către medicii veterinari de liberă practică şi actualizarea efectivelor de animale în Baza Naţională de Date”, a explicat dr. Lenuţa Ichim.