Timp de peste două ore, zeci de studenţi ai Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, dar şi liceeni din Galaţi, alături de care s-au aflat şi profesorii lor, au urmărit cu interes prezentarea pe tema leadership-ului pe care a făcut-o, marţi, Excelenţa Sa doamna Thenjiwe Mtintso, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Africii de Sud în România.
Prezentarea care a avut loc tocmai de Ziua Femeii nu a fost o coincidenţă, ziua de 8 martie fiind aleasă în mod intenţionat, în condiţiile în care luna martie reprezintă luna drepturilor omului în Africa de Sud, iar ziua de 8 Martie celebrează femeia şi, implicit, drepturile acesteia.
Prezenţa înaltului oaspete la universitatea din Galaţi este parte a unui program educaţional neconvenţional lansat de instituţia de învăţământ.
“Lansăm proiectul de educaţie nonformală «UDJG Leadership - perspective asupra Leadershipului», un proiect derulat împreună cu Liga Studenţilor din Galaţi, proiect care urmăreşte promovarea unui mod neconvenţional de educare a studenţilor. Intenţionăm ca în decursul acestui an să invităm zece ambasadori care să susţină prezentări pe tema leadership-ului, iar la finalul anului, universitatea va edita o carte cu seria celor 10 întâlniri dintre studenţi şi ambasdadorii invitaţi”, a declarat rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, Iulian Bârsan.
Pe un ton deloc protocolar şi cu gesturi expresive care au punctat mesajele pe care voia să le transmită, ambasadorul Africii de Sud a captat atenţia zecilor de tineri, care au aflat lucruri inedite despre personalitatea lui Nelson Mandela şi despre lupta sa pentru promovarea drepturilor omului. Discursul ambasadorului nu a ocolit subiecte delicate din punct de vedere politic, precum conflictul dintre Palestina şi Israel (ocazie cu care a spus că în Africa de Sud se boicotează produsele israeliene, nu se cumpără!) sau în contextul valului de refugiaţi musulmani care vin în Europa, ocazie cu care a invitat studenţii să analizeze acest fenomen din perspectiva drepturilor omului: “Unde sunt drepturile omului în această situaţie? Nu spun că ar trebui să-şi părăsească ţările lor, dar când oamenii fug de sărăcie, de foamete, de război, fug pentru a găsi oportunităţi mai bune de trai… Cum sunt trataţi aceşti oameni de alţi oameni? Nu este o întrebare academică, ci una politică...”.
Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Africii de Sud în România le-a explicat tinerilor noţiunea “ubuntu”, filosofie a poporului african care se bazează pe principii precum solidaritate, umanitate, ospitalitate şi generozitate, putând fi tradus prin enunţul “sunt pentru că exişti, exişti pentru că sunt”. În acest context, înaltul oaspete a amintit cu recunoştinţă de sprijinul pe care România comunistă l-a acordat Africii de Sud în lupta pentru emancipare şi apărarea drepturilor omului, precizând că solidaritatea oferită Africii de ţara noastră a fost cu atât mai importantă cu cât România se confrunta, în acea perioadă, cu o situaţia politică delicată. “În acea perioadă, mulţi tineri din Africa au urmat facultăţi de medicină la Bucureşti, Cluj sau Timişoara, iar acum acei oameni sunt doctori sau fac parte din actualul nostru Guvern”, a punctat ambasadorul.
În finalul întâlnirii cu studenţii, ambasadorul a invitat tinerii români să viziteze Africa de Sud şi a precizat că se va încerca stabilirea unor colaborări între Facultatea de Nave de la Galaţi şi o facultate similară din Cape Tow.
Întâlniri oficiale
Ambasadorul Republicii Africa de Sud la Bucureşti a sosit în vizită oficială la Galaţi, de luni, când a fost întâmpinat de prefectul Dorin Otrocol, primarul Marius Stan şi preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Dobrovici Bacalbaşa. Reuniunea a fost ocazia unei prime discuţii privind înfrăţirea oraşului nostru cu unul dintre oraşele Africii de Sud. Excelenţa Sa Doamna Thenjiwe Ethel Mtintso a declarat: „Avem intenţia de a semna un protocol scris pentru a înfrăţi un oraş din Africa de Sud cu un oraş din judeţul Galaţi, eventual chiar cu reşedinţa de judeţ, iar cooperarea să fie pe componente sociale, economice, culturale, educaţionale. Prima întâlnire de astăzi (luni 7 martie, n.r.) a avut loc la Camera de Comerţ Galaţi, unde am explorat posibilităţile de a colabora şi în zona mediului de afaceri”.