A început Postul Sfintelor Paşti, cel mai mare post din an, întins pe o perioada de 40 de zile. Denumit şi „Postul Mare”, această perioadă are o deosebită importanţă şi însemnătate pentru creştini. În acest an, Sfintele Paşti va fi sărbătorit la data de 24 aprilie, însă până atunci, consumatorii se vor îndrepta către produsele de post.
Având în vedere că pe parcursul celor 40 de zile, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu informaţii despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninenţa ingredientului principal etc.
În acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piaţa din România. Cele 39 de produse ce au făcut obiectul studiului provin de la următorii producători şi distribuitori.
Informaţiile care au reieşit în urma studiului pe produsele tip pasta vegetală, pot fi regăsite în cele ce urmează:
Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziţia pateului de post (pastă vegetală):
- Broccoli 33% din compoziţie;
- Boabe de soia 32 % din compoziţie;
- Boabe de soia 32 % şi ciuperci 3.1% din compoziţie;
- Boabe de soia 32 % şi măsline 2.1% din compoziţie;
- Seminţe de floarea soarelui 10% din compoziţie;
- Măsline într-o proporţie cuprinsă între 7 şi 9% din compoziţie;
- Ciuperci într-o proporţie cuprinsă între 5 şi 8% din compoziţie;
- Ardei într-o proporţie cuprinsă între 2 şi 7% din compoziţie;
- Seminţe de in 2.5% din compoziţie;
- Ceapă verde 2% din compoziţie .
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în pateul de post (pastă vegetală):
- 61.54% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13.
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiţi frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situaţia se prezintă astfel:
- 58.97% dintre produsele studiate au avut în componenţă caragenanul (E407);
- 43.59% dintre produsele studiate au avut în componenţă monoglutamatul de sodiu (E621);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componenţă acid citric (E330);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componenţă eritorbat de sodiu (E316).
Valorea energetică din pateul de post:
- Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal şi 319 kcal.
Cantitatea de grăsimi din pateul de post:
- Cantitatea de grăsimi variază între 16g şi 28.9g.
Cantitatea acizilor grasi saturaţi din pateul de post:
- Cantitatea acizilor graşi saturaţi este cuprinsă între 1.7g şi 3.3g.
Cantitatea de glucide din pateul de post:
- Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.
Procentajul produselor tip pate de post:
- 46.15% din produsele analizate nu conţin fibre.
Cantitatea proteinelor din pateul de post:
- 92.31% din produse au mai puţin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g şi 12g pentru produsele studiate.
„În Postul Mare căutăm alternative de alimente de post, şi de cele mai multe ori ne îndreptăm către un pate de post (pasta vegetală). Dar am citit eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conţin foarte multe E-uri, aditivi şi coloranţi. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie şi, înainte de a cumpăra, măcar citiţi studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcaţi aplicaţia gratuită InfoCons, scanaţi codul de bare şi alegeţi în cunoştinţă de cauză! Ia atitudine! Fii informat!”, a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.