Vineri şi sâmbătă gălăţenii vor avea bucuria unui maraton teatral asigurat de Casa de Cultură a Studenţilor, graţie primei ediţii de teatru studenţesc şi de amatori. Dinu Gându, directorul Casei de Cultură a Studenţilor, care îndeplineşte şi funcţia de director al primei ediţii a festivalului, a declarat: „Am iniţiat acest festival închinat muzei Tahlia şi lui Bachus, pentru a celebra 50 de ani de activitate a Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi. Am iniţiat acest festival pentru bucuria de a juca, de aici şi numele ActFest, legat de ACT şi ACTING. Am iniţiat acest festival pentru tradiţia oraşului în teatru, pentru a completa paleta festivalurilor de teatru din Galaţi, deoarece gălăţenii merită. Astfel, pe lângă Festivalul Naţional de Comedie - care a ajuns la respectabila ediţie cu numărul XXIII, organizat de teatrul Dramatic «Fani Tardini», pe lângă Festivalul Internaţional de Animaţie «Gulliver» - care anul trecut ne-a bucurat cu a XVIII-a ediţie şi pe lângă cea de-a III-a ediţie a «Zilelor Teatrului Studenţesc» - organizat de Facultatea de Arte, pentru studenţii viitori profesionişti din teatru, ne putem bucura şi de un festival dedicat teatrului studenţesc de amatori, dar în care pasiunea pentru «joc» arde la fel de tare. Cu acest festival Casa Studenţilor din Galaţi îşi întregeşte paleta de festivaluri şi domenii din oferta culturală, care începe cu Festivalul Naţional Studenţesc de Muzică Folk - anul acesta ne va bucura în luna mai cu a XV-a ediţie (unde vom sărbători şi 15 ani de colaborare între Nicu Alifantis şi trupa ZAN), urmat de festivaluri de modă şi dans, acţiuni sportive, ecologice, propunându-şi acum să lanseze o nouă provocare: teatrul, care sperăm să ajungă tradiţie. Ne bucurăm de participările extraordinare ale trupelor studenţeşti din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Ploieşti şi Galaţi. Aşezaţi-vă comod şi să ridicăm Cortina! Bucuraţi-vă de «joc»! Bucuraţi-vă de teatru!”.
Gălăţenii dornici să participle la acest festival vor avea şi bucuria vizionării unor lucrări ale lui Ioan Simion, prezentate în cadrul expoziţiei din foaierul Casei de Cultură a Studenţilor, prin colaborarea cu Muzeul de Artă Contemporană.
Interpretarea monologurilor va fi găzduită de sala Studio, iar piesele ample, de sala de spectacole. Intrarea va fi liberă, în funcţie de numărul de locuri disponibile, atât pentru studenţi, cât şi pentru gălăţenii de toate vârstele şi profesiile.
Festivalul va fi jurizat de către: Angela Ribinciuc (jurnalist), Florin Chiriac (referent cultural al Casei de Cultură a Studenţilor), Cătălin Vasiliu (regizor al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”), Marian Sterian (actor al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”) şi Gheorghe Andreescu (muzeograf, scenopgraf, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România).
Premiile se vor acorda pentru: cea mai buna actriţă în rol principal, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun actor în rol secundar, cel mai bun monolog, creaţie, regie, scenografie, originalitate, popularitate şi, desigur, Marele Premiu al Festivalului de Teatru. Trofeele reprezintă creaţia de pictură pe sticlă a lui Gheorghe Andreescu, iar marele premiu nu va fi transmisibil, ci va rămâne în instituţia gălăţeană, fiind inscripţionat anual numele trupei care l-a câştigat.