17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acces mai rapid şi mai simplu la medicamente gratuite şi compensate pentru pacienţi
Acces mai rapid şi mai simplu la medicamente gratuite şi compensate pentru pacienţi
Persoanele care suferă de afecţiuni grave, precum cele oncologice, cardiovasculare şi boli rare, vor avea acces mai rapid şi mai facil la medicamente gratuite şi compensate, după ce Guvernul a aprobat, prin hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă.
Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, pacienţii vor putea beneficia de medicamente compensate şi gratuite pentru afecţiunile menţionate în baza prescripţiei medicului specialist, fără a mai fi nevoie şi de aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz.
"Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienţilor pentru care tratamentul a fost deja iniţiat continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid şi mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaţionale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
"Pacienţii beneficiază de prescripţie medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare", se precizează în comunicat.
Executivul menţionează că, în prezent, la nivelul CNAS, comisii de experţi aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecţiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc.), afecţiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B şi C, tratamentul infertilităţii, obezitate.
Totodată, la nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecţiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecţiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creştere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.
"Comisiile de experţi sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutică pentru care se emit deciziile de avizare/ neavizare a iniţierii şi/ sau continuării tratamentelor cu medicamente", se mai arată în comunicat.
Potrivit Guvernului, actul normativ va intra în vigoare începând cu 1 martie.

Articole înrudite