Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2016-2017, se pot înregistra în evidenţă agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru absolvenţii de liceu promoţia 2016-2017, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 27.05.2017, conform Ordinului nr. 4577/ 20.07.2016 privind structura anului şcolar 2016-2017, în care este specificată data de 26.05.2017 pentru încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal.
În cazul persoanelor care au corigente şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susţinerii şi promovării examenului de corigenţă.
Pentru absolvenţii de liceu care promovează examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe tot cu data de 27.05 2017 şi nu cu data promovării examenului de bacalaureat.
Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen), indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de licenţă.
Pentru absolvenţii de studii superioare care promovează examenul de licenţă, termenul de 60 de zile se calculează tot de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) şi nu de la data promovării examenului de licenţă.
Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul AJOFM Galaţi, str. Domnească nr.191, la sediul ALOFM Tecuci, str. Mihail Kogălniceanu nr. 60, Bl. A 2, parter şi la ALOFM Tg. Bujor, str. Eremia Grigorescu, nr.28, etaj 2, cam. 6, în a căror raza teritorială îşi au domiciliul absolvenţii, pe baza următoarelor documente: act de studii original şi copie; act de identitate original şi copie; adeverinţa medicală din care să rezulte faptul că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.
Absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani care în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, egală cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. Menţionăm că indemnizaţia de şomaj se poate acorda de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire, în situaţia în care cererea este înregistrată în termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire sau de la data înregistrării cererii de acordare a indemnizaţiei de şomaj, dacă aceasta este înregistrată după expirarea celor 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data expirării perioadei de 60 de zile.
Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de 6 luni şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabila, al cărei cuantum este de 250 lei.
Documente necesare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj sunt: act de studii original şi copie; act de identitate original şi copie; adeverinţa eliberată de administraţia financiară de la domiciliul stabil care atestă veniturile realizate; adeverinţa medicală din care să rezulte faptul că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale; extras cont (BCR, BRD, BANK POST, RAIFFEISEN BANK, BANCA TRANSILVANIA) pentru încasarea indemnizaţiei de şomaj.
Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care nu s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă în termenul de 60 de zile de la data absolvirii studiilor şi cei care, la data solicitării, urmează o formă de învăţământ.
Facilităţi pentru angajatori
Angajatorii care angajează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază pentru fiecare elev şi student de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării forţei de muncă în vigoare, pentru fiecare elev şi student, pentru o perioadă de 60 zile.
Angajatorii care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, un stimulent financiar pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani.