Scăderea populaţiei judeţului, mai ales a celor două oraşe principale, a dus la reducerea numărului de pacienţi pe lista medicilor de familie.
„Necesarul de medici de familie care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS ) este stabilit de comisia paritară, din care fac parte reprezentanţi ai CJAS, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Clegiului Medicilor. Din cauza faptului că populaţia municipului Galaţi a scăzut cu aproape 60.000 de persoane, a trebuit ca această comisie să modifice numărul optim de pacienţi înscrişi pe lista unui medic, astfel încât să avem acelaşi număr de contracte încheiate în medicina primară. Dacă am fi menţinut numărul optim de anul trecut, este vorba de 2.000 de pacienţi pe lista unui medic de familie, însemna că, în momentul de faţă, din cauza scăderii populaţiei, numai în Galaţi, 15 medici rămâneau în afara contractului cu CJAS. Noul număr optim de pacienţi în acest an este de 1.850 pe lista unui medic de familie. 100 de medici din oraşul Galaţi au acum acest număr optim de pacienţi, 1.850 în loc de 2.000. Asta nu înseamnă că nu vor fi medici care să aibă mai mult sau mai puţin de 1.850. Dar aceasta este media optimă, fără de care o parte a medicilor rămâneau fără contract cu CJAS. Oricum, în acest moment oraşul Galaţi este închis pentru noii medici de familie. Aceştia pot intra în sistem doar dacă preiau praxisul unui medic care iese la pensie. Şi la Tecuci, la fel, celor 42 de medici de familie de acolo le-a scăzut numărul optim de pacienţi”, a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.
În judeţul Galaţi sunt în total 266 de medici de familie, din care 142 activează în Galaţi şi Tecuci. Numărul optim de pacienţi nu a scăzut şi pentru medicii de familie de la ţară, deoarece acolo încă se aplică principiul teritorialităţii. Asta înseamnă că, dacă o comună are 1.200 pacienţi, toţi sunt la un singur medic, acesta având din start un număr mai mic de pacienţi pe liste decât media optimă stabilită de comisia paritară. Numai că această scădere a numărului de pacienţi nu rezolvă nimic, mai ales atâta vreme cât pacientul poate să se înscrie pe lista unui medic de familie de oriunde, chiar şi din Brăila sau Bucureşti. Deja sunt anunţuri care aduc la cunoştinţa gălăţenilor că se pot înscrie la un medic din alt judeţ sau chiar din capitală. Evident, însă, că aici apare dezavantajul distanţei dintre pacient şi medic, distanţă care, pentru o consultaţie, încurcă lucrurile.