27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
98 de ani de la Marea Unire din 1918
98 de ani de la Marea Unire din 1918

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în colaborare cu Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” şi Liceul Teoretic „Sfânta Maria” din Galaţi, organizează în perioada 28-29 noiembrie activităţi dedicate împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire din 1918.
Luni, 28 noiembrie, la ora 13.00, este programată evocarea „Arc peste timp: 1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2016”, susţinută de muzeograf dr. Elena-Ingrid Bahamat. Desăvârşirea României Mari, realizată printr-o „simţire a conştiinţei naţionale”, a încununat năzuinţele de veacuri ale românilor de a trăi într-un singur stat. Rememorarea efervescenţei naţionale din anul 1918, ca un arc peste timp, permite înţelegerea semnificaţiei pe care astăzi, românii o acordă zilei de 1 Decembrie. Activitatea se va desfăşura la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Galaţi.
Marţi, 29 noiembrie, la ora 12.00, va avea loc expunerea „Emanuil (Samoilă) Mârza - Fotograful Unirii de la 1918” susţinută de muzeograf dr. Maria Magdalena Tuluş. Pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, se înfăptuia cel mai frumos act din istoria României – Marea Unire. Visul de veacuri al românilor devenit realitate a fost imortalizat de Samoilă Mârza (din satul Galtiu, judeţul Alba) care participa alături de consătenii săi la marea sărbătoare a Unirii. Prezenţa la acest eveniment i-a marcat destinul; pentru fotografiile făcute, a devenit, din întâmplare, „fotograful Unirii”. Activitatea se va desfăşura la Liceul Teoretic „Sfânta Maria” Galaţi.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi