Biblioteca municipală „Ştefan Petică” din Tecuci este refugiul unde se „ascund” iubitorii de literatură, locul unde liniştea pare a fi la ea acasă. Dacă cei mai mulţi dintre semeni cred că „moda” cărţilor a trecut şi în top este doar calculatorul, se înşeală. Tot mai mulţi tecuceni încearcă să se relaxeze, în ultimul timp, nu în faţa televizorului sau a calculatorului, cum am fi tentaţi să credem, ci în sala de lectură a bibliotecii oraşului. Cartea redevine „hrana” multor oameni de lângă noi, plictisiţi de aceleaşi ştiri „trâmbiţate” pe toate posturile şi apărute concomitent în tote ziarele şi se refugiază în lectură.
Manuela Cepraga, directorul Bibliotecii Municipale „Ştefan Petică” Tecuci, ne-a declarat: „Constatăm cu plăcere o reîntoarcere la carte, iar în doi ani, cel mult trei ani, lectura va fi îndeletnicirea de bază, ca să zic aşa, a tecucenilor, biblioteca va redeveni ceea ce a fost după 1996, locul unde se întâlneau tecucenii, locul unde schimbau impresii şi locul unde citeau pe îndelete. În acea perioadă biblioteca era luată cu asalt de cititori şi, în egală măsură, sala de lectură. O reîntoarcere la lectură, ceva mai timidă, o întâlnim acum. Impresionant este faptul că tot mai mulţi tineri ne trec pragul iar cea mai mare parte a acestora şi-au făcut o obişnuinţă din a fi periodic la bibliotecă şi nu numai în timpul scolii. Mai mult de atât, avem şi voluntari, care ne sunt alături în fiecare an şi care ne ajută la tot ce înseamnă activitate de bibliotecă, de la aranjarea cărţilor în raft până la inventariere”.
Anul 2011 este anul european al voluntariatului, iar acesta pare să fie un alt motiv care atrage tinerii spre activităţi care le conferă o anumită experienţă. Biblioteca municipală are şi un proiect pe linie de voluntariat, care se pare că are „priză” la tineri. La lansarea proiectului, în anul 2008, doar 5 elevi şi-au arătat dorinţa de a fi voluntari, în acest an, însă, în perioada 27 iunie-15 iulie, 13 elevi de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi Şcoala „Dimitrie Sturdza” participă la acţiuni de voluntariat. Ei respectă un program strict, de angajat al bibliotecii, şi efectuează activităţi curente, inventariere, ştampilare, întocmire borderouri, aranjare cărţi la raft... Doi dintre elevii voluntari vor avea şi două prezentări Power Point în luna septembrie, cu prilejul sărbătoririi a 80 de ani de existenţă a bibliotecii. „La finalul perioadei de voluntariat, elevii vor primi adeverinţe care să ateste faptul că au desfăşurat activitatea de voluntariat, adeverinţe şi experienţă care sigur le vor fi de folos în viaţă”, a concluzionat Manuela Cepraga.