01 APRILIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Meta AI debutează în UE pe Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger
Meta AI debutează în UE pe Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger

Meta a anunţat extinderea asistentului său de inteligenţă artificială, Meta AI, în Uniunea Europeană. Acest instrument, deja disponibil în Statele Unite de peste un an, va fi implementat treptat pe principalele platforme ale companiei: Facebook, Instagram, Messenger şi WhatsApp. Lansarea vine după negocieri îndelungate cu autorităţile europene, într-un context de reglementare strict.
Meta AI a fost iniţial lansat în SUA în septembrie 2023 şi extins pe toate platformele companiei în aprilie 2024. Similar cu ChatGPT de la OpenAI, asistentul poate răspunde la întrebări, genera texte şi oferi informaţii preluate de pe internet. Utilizatorii îl pot folosi pentru subiecte de actualitate, tutoriale sau planificarea călătoriilor.
În Europa, Meta AI va avea unele limitări faţă de versiunea americană. Din cauza reglementărilor privind protecţia datelor, versiunea UE nu a fost antrenată pe datele utilizatorilor europeni şi nu include funcţionalitatea de generare a imaginilor. Va fi centrată exclusiv pe generarea de text şi disponibilă în şase limbi. Meta plănuieşte extinderea treptată a accesului în 41 de ţări europene şi 21 de teritorii de peste mări.
Lansarea Meta AI în Europa a fost întârziată de legislaţia privind protecţia datelor şi reglementările tehnologice. Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, a criticat în trecut cadrul de reglementare european, considerându-l „fragmentat” şi „incoerent”. În cele din urmă, compania a reuşit să adapteze produsul la cerinţele UE, respectând Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR) şi noile reguli digitale.
Meta AI a atras deja 700 de milioane de utilizatori activi lunar, iar Mark Zuckerberg estimează că va depăşi pragul de un miliard în 2025. Compania investeşte masiv în inteligenţă artificială, cu un buget între 60 şi 65 de miliarde de dolari în 2025 pentru centre de date şi infrastructură.
În plus, Meta intenţionează să transforme Meta AI într-o aplicaţie de sine stătătoare în SUA, pentru a concura cu ChatGPT de la OpenAI, Gemini de la Google şi Claude de la Anthropic.
Prin extinderea Meta AI în Europa, Meta îşi consolidează poziţia în cursa globală pentru dominaţia în domeniul inteligenţei artificiale, făcând această tehnologie accesibilă unui public şi mai larg.


Articole înrudite