20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum ne ajută PaleoScan să înţelegem mai bine trecutul nostru
Cum ne ajută PaleoScan să înţelegem mai bine trecutul nostru

Un scanner inovator, creat de un cercetător în informatică de la NYU, oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a digitaliza fosilele izolate din regiuni îndepărtate din America de Sud. Dispozitivul, numit PaleoScan, este o soluţie portabilă şi accesibilă pentru a conserva şi partaja colecţii de impresii antice care, altfel, ar fi putut fi pierdute sau traficate ilegal.
Iniţiativa a luat naştere după ce Claudio Silva, cercetător la Universitatea New York (NYU), a vizitat Muzeul de Paleontologie Plácido Cidade Nuvens (MPPCN) din Brazilia, situat în Bazinul Araripe, o regiune bogată în fosile antice, unele dintre ele în condiţii excepţionale. În timpul vizitei sale, Silva a descoperit un labirint de rafturi metalice pline de fosile impresionante din perioada Cretacică, inclusiv insecte, peşti, ţestoase şi pterozauri. Din păcate, această colecţie valoroasă nu fusese digitalizată, iar muzeul, aflat într-o zonă rurală cu resurse financiare şi personal limitat, nu avea multe şanse de a rezolva această problemă în mod convenabil.
Pe lângă dificultăţile logistice, muzeul se confrunta şi cu problema traficului ilegal de fosile. Bazinul Araripe este o ţintă predilectă pentru exploatarea fără scrupule a resurselor istorice de către traficanţi şi naţiuni mai bogate. Digitalizarea fosilelor ar putea ajuta la descurajarea acestei practici, oferind scanări virtuale care să reducă riscul de trafic şi creând un set de date global pe care paleontologii l-ar putea folosi pentru a urmări artefactele furate până la sursa lor.
Văzând potenţialul de a ajuta aceste instituţii, Silva a promis să se întoarcă în doi ani pentru a digitaliza colecţia muzeului. Rezultatul a fost PaleoScan, un scanner de înaltă eficienţă şi cost redus, pe care Silva l-a adus înapoi la MPPCN în vara anului 2023, împachetat în cutii mari de lemn. Conceput pentru a acoperi decalajele dintre colecţiile de fosile greu accesibile şi comunitatea globală a paleontologilor, dispozitivul produce reconstrucţii 3D de înaltă calitate ale fosilelor prin scanare ieftină şi relativ portabilă.
PaleoScan foloseşte o cameră orientată în jos, montată pe un cadru care se mişcă pe două axe. Aceasta realizează mii de fotografii individuale ale unei fosile, în condiţii de iluminare controlată. Operatorul trebuie doar să navigheze pe un ecran tactil, care, în videoclipurile demonstrative, pare a fi un dispozitiv mobil reutilizat. După scanare, setul de fotografii este încărcat în cloud pentru procesare, unde software-ul le combină într-un model 3D detaliat. Datele procesate pot fi apoi salvate într-o metadatabase şi puse la dispoziţie printr-un API pentru ca paleontologii din întreaga lume să le studieze şi să le partajeze.
Până în prezent, peste 200 de fosile unice au fost digitalizate la MPPCN, folosind mai mult de un terabyte de date de înaltă calitate. Răspunsul din partea comunităţii paleontologice a fost extrem de pozitiv, cercetătorii exprimându-şi entuziasmul pentru utilizarea scannerului şi speranţa de a obţine versiuni ale acestuia şi pentru alte regiuni îndepărtate din Mexic şi Chile.
Silva şi echipa sa lucrează deja la o versiune îmbunătăţită a PaleoScan, care va include capacităţi 3D reale, fiind astfel mai potrivit pentru colecţii de fosile de diferite forme şi dimensiuni, continuând să democratizeze accesul la resurse paleontologice, relatează playtech.ro.


Articole înrudite