26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Vrem Combinatul înapoi!”
„Vrem Combinatul înapoi!”
Vremea nu le-a fost un aliat sindicaliştilor de la Solidaritatea, care au trebuit să înfrunte ieri nu numai indiferenţa siderurgiştilor şi a gălăţenilor ci şi o ploaie năpraznică, care a început chiar la ora 15, când a început şi mitingul la care erau aşteptate să participe câteva mii de persoane. Nu ştim dacă vremea frumoasă ar fi făcut să se adune un număr mai mare de gălăţeni şi de angajaţi ai Combinatului care să îşi exprime public nemulţumirea faţă de situaţia actuală a Combinatului, cert este însă că nu a răspuns la apelul făcut de sindicalişti niciun politician gălăţean, niciun reprezentant al altor sindicate care îşi desfăşoară activitatea în Galaţi, şi aici este vorba în primul rând de celelalte sindicate din Combinat, şi niciun lider al vreunei organizaţii de pensionari. Ca şi în cazul acţiunilor de protest organizate luni şi marţi la Prefectură, şi ieri sindicaliştii au purtat pancarte pe care se putea citi ”Guvernanţi, nu distrugeţi siderurgia românească!”, ”Stop închiderii Sidex”, „Când vă veţi trezi va fi prea târziu, pentru că veţi trăi într-o nouă Vale a Jiului”.
În timp ce afară ploua cu găleata, ceea ce i-a făcut pe cei mai mulţi dintre protestatari să îşi caute adăpost sub un copac sau la Casa de Cultură a Sindicatelor, liderii de sindicat ai Solidarităţii le-au vorbit la microfon celor prezenţi. Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber a ţinut să spună că Sidexul nu are 8.000 de angajaţi iar Galaţiul nu are 300.000 de locuitori, dacă se ţine seama de numărul celor prezenţi la miting şi care şi-au arătat astfel îngrijorarea faţă de ceea ce ar putea deveni oraşul dacă Combinatul va deveni încetul cu încetul o amintire.
”98% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă cu Combinatul şi ne-au întrebat ce facem pentru ei. Iată că sindicatul Solidaritatea a mai vrut încă o dată să facă ceva pentru ei şi pentru gălăţeni, organizând aceste acţiuni de protest, prin care dorim să tragem un semnal de alarmă legat de ceea ce se întâmplă şi prin care încercăm să temporizăm acţiunile de închidere a Combinatului şi să cerem actualilor guvernanţi să ceară patronatului garanţii ferme că vor continua activitatea. Din păcate s-a dovedit încă o dată că atât siderurgiştii cât şi gălăţenii nu sunt preocupaţi de ceea ce ar putea să se întâmple”, a spus liderul Solidarităţii, Gheorghe Tiber. Acesta a declarat că întreaga clasă politică este vinovată pentru faptul că fostul colos siderurgic a ajuns o făbricuţă, menţionând faptul că PSD, respectiv guvernul Adrian Năstase, l-au dat pe nimic noilor patroni, în timp ce PDL şi preşedintele Băsescu au contribuit la demolarea lui.
”Ne-am întâlnit cu domnul prefect, i-am dat un memoriu al sindicatului nostru, care, din câte am înţeles, a ajuns deja la guvern. Dacă cei aflaţi acum la putere nu vor obliga patronul să dea garanţii ferme că va menţine activitatea, sindicatul Solidaritatea cere naţionalizarea Combinatului şi găsirea altor investitori, interesaţi să îl preia şi să facă oţel”, a spus Gheorghe Tiber,
Acuzaţii de noncombat aduse celorlalţi lideri de sindicat
Şi alţi lideri ai sindicatului au luat cuvântul, prezentând situaţia Combinatului şi arătându-se nemulţumiţi de faptul că politicienii au contribuit de-a lungul ultimilor 10 ani la actuala situaţia a colosului siderurgic. Marin Mititelu, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea a Metalurgiştilor şi liderul sindicatului de la Combinatul de la Hunedoara, s-a arătat nemulţumit de faptul că locuitorii oraşului şi siderurgiştii sunt în continuare indiferenţi la ceea ce se întâmplă cu Combinatul şi că nu înţeleg că oraşul ar putea ajunge ca Valea Jiului sau ca Hunedoara. Marin Mititelu l-a criticat dur atât pe premierul Năstase pentru modul în care a privatizat Combinatul precum şi pe Traian Băsescu pentru declaraţiile făcute acum câţiva ani în Insula Mare a Brăilei, legate de  faptul că la Galaţi nu se va mai produce oţel. De asemenea, Marin Mititelu a adus critici dure şi la adresa lui Ionel Borş precum şi a unor lideri de sindicat ”pamperşi”, pe care îi acuză de faptul că ar fi făcut anumite jocuri, pe lista neagră aflându-se Ilinca Diaconu, Costică Harnagea , Mircea Scântei, fiecare dintre cei trei fiind acuzaţi de un anumit lucru.
„Unde sunt liderii actuali din Combinat care nu ies din cuvântul doamnei Crăciun? Unde este Bezman sau alţii care în loc să fie aici stau bine mersi şi nu le pasă de oameni? Chiar dacă vom rămâne doar câţiva, vreau să vă spun că noi vom acţiona în instanţă, deoarece, potrivit informaţiilor noastre, nu s-au respectat anumite angajamente în ceea ce priveşte mediul”, a mai spus Marin Mititelu.


Articole înrudite