22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Dunărea a fost populată la Isaccea cu puiet de sturion
VIDEO: Dunărea a fost populată la Isaccea cu puiet de sturion

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (I.C.D.E.A.P.A.) Galaţi, în colaborare cu WWF România, au finalizat eliberarea în apele Dunării, la Isaccea, a unui număr total de 370 pui de nisetru şi 940 pui de păstrugă, având dimensiuni cuprinse între 18 şi 23 cm.
Acţiunea de populare a sturionilor reprezintă un pas semnificativ în eforturile continue de conservare şi protecţie a acestor specii emblematice, contribuind la refacerea populaţiilor naturale de sturioni din fluviul Dunărea.
Copiii au botezat puii de sturion. „Am botezat trei peştişori. Pe unul George junior, că mă cheamă George, pe al doilea Marian, că mă cheamă şi Marian şi pe al treilea Peştele de Aur pentru că e un peşte preţios”, a spus unul dintre cei circa 100 de copii şi cadre didactice de la licee şi şcoli din zona Isaccea ce au participat la evenimentul de astăzi, 30 august 2024.
„Copiii sunt viitorul, ei trebuie să fie conştienţi cât de frumoşi sunt aceşti peşti, cât de importanţi sunt şi ma gândesc că o astfel de acţiune în copilărie te marchează şi te ajută mai târziu să înţelegi de ce e nevoie să fie conservate aceste specii”, a precizat Cristina Munteanu, manager proiect, World Wide Life Fund Romania.
Puii de sturion au fost crescuţi şi mai apoi cipaţi, joi, 29 august 2024, în laboratoarele institutului gălăţean de cercetare. „Această acţiunea de populare, reuşită zic eu, cu pui de păstrugă şi cegă, este rezultatul unei teme de cercetare ale institutului nostru în staţia pilot de cercetare de la Galaţi. A fost o muncă de echipă, zece persone, timp de 4 luni de zile, am lucrat în continuu, permanent, 24 din 24, 7 zile din 7 zile”, a precizat Floricel Dima, director, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură.
Se va vedea în viitor eficienţa acestei actiuni. „Suntem fericiţi şi bucuroşi că am reuşit să eliberăm aceşti peşti în Dunăre, sperăm ca ei să se întoarcă şi să facă pui. Sunt specii protejate şi ei nu se pescuiesc, este interzis, noi încercăm să facem populări de susţinere”, a explicat şi Desimira Stroe, cercetător în cadrul institutului gălăţean de cercetări.
Acţiunea de populare are ca obiectiv principal contribuţia la protecţia şi conservarea sturionilor, specii aflate în pericol. Evenimentul se înscrie în contextul Zilei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ce se sărbătoreşte pe 1 septembrie. Imagini, mai jos!
*acţiunea a fost anunţată de Monitorul de Galaţi în articolul "FOTO: Populare a fluviului Dunărea cu puiet de sturioni"

  • Galerie Video:
    • Video File:
    • Video File:
    • Video File:

Articole înrudite