Judecătorii au admis ieri solicitarea Electrocentrale, ce viza declanşarea procedurii falimentului la SC Apaterm SA Galaţi. Tribunalul Galaţi a desemnat ca lichidator judiciar pe CC INSOL SPRL Filiala Galaţi, cu o retribuţie de 1.200 de lei pentru toată perioada procedurii de faliment. “În baza art. 107, alin. 2 din legea privind procedura insolvenţei, dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare a debitorului SC Apaterm SA Galaţi. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la 10.02.2015”, au hotărât magistraţii. Tribunalul a decis şi predarea către lichidator în termen de 10 zile de la pronunţarea hotărârii a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor care au apărut în cursul procedurii de faliment.
Bunurile societăţii vor fi sigilate
Deschiderea procedurii de faliment la SC Apaterm SA va fi făcută publică prin notificarea deschiderii procedurii către creditori şi Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalului Galaţi, precum şi prin publicarea în buletinul procedurilor de insolvenţă. Judecătorii au stabilit, de asemenea, şi un termen limită pentru depunerea cererilor de creanţă apărute în cursul procedurii, respectiv 27.02.2015. Tribunalul va verifica creanţele Apaterm apărute în cursul procedurii, iar întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor se va realiza pe 26.03.2015. Instanţa de judecată a stabilit ca pe 05.05.2015 să aibă loc adunarea creditorilor, iar bunurile furnizorului de agent termic vor fi sigilate, urmând să fie apoi îndeplinite şi celelalte proceduri de lichidare. Hotărârea Tribunalului este executorie, dar reprezentanţii Apaterm o pot ataca cu recurs în 7 zile de la comunicare, în speranţa că instanţa superioară va reveni asupra deciziei de deschidere a procedurii de faliment.
Primarul spune că vom avea căldură dacă vom plăti
Primarul Marius Stan a anunţat că va continua demersurile pe lângă autorităţile guvernamentale pentru a asigura căldura abonaţilor la sistemul centralizat de termoficare până la sfârşitul acestui sezon rece. „Eforturile primarului s-au intensificat în ultima vreme, dată fiind iminenţa falimentului Apaterm, lucru care a fost decis astăzi de instanţă. În paralel, la nivelul Primăriei, se caută cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema creată de falimentul societăţii locale de termoficare”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
”Falimentul Apaterm era iminent, tocmai de aceea am căutat din timp soluţii pentru ca abonaţii la sistemul centralizat de termoficare să aibă căldură până la finalul acestui sezon rece, pe termen, scurt, şi vom continua demersurile pentru a identifica cele mai bune soluţii pe termen mediu şi lung. Concret, vom analiza în următoarele zile soluţia cea mai bună pentru a continua distribuţia de energie termică către populaţie. Activarea Calorgal este una dintre ipotezele de lucru. Aşa cum am mai spus, abonaţii vor putea să încheie convenţii individuale de plată pentru energia termică. În aceste condiţii, banii nu mai trec prin asociaţiile de proprietari, ci ajung direct la furnizorul de servicii şi astfel se îmbunătăţeşte gradul de colectare. Nu este exclusă din discuţie nici ipoteza preluării de către CET a distribuţiei. Important de ştiut este faptul că falimentul Apaterm nu înseamnă, pe termen scurt, adică în această iarnă, că populaţia va rămâne fără căldură, dacă îşi achită facturile curente. La fel de important de ştiut este faptul că falimentul Apaterm nu îi va scuti pe datornici de plata restanţelor. Oricine va prelua distribuţia agentului termic va acţiona în continuare pentru recuperarea debitelor. Şi tot la fel de important este faptul că, în orice formulă se va reforma sistemul centralizat de termoficare, indiferent de soluţia ce se va adopta pe termen mediu şi lung, plata facturilor este obligatorie pentru ca sistemul să poată fi menţinut în funcţiune fără sincope”, a declarat primarul Marius Stan.
„Decizia instanţei nu afectează cu nimic furnizarea energiei termice, facturile care se afişează acum sunt facturi emise de Apaterm pe luna decembrie şi trebuie plătite la timp. De asemenea, decizia instanţei nu salvează pe nimeni de la plata datoriilor acumulate în timp şi prinse în sentinţe judecătoreşti şi puse în executare silită”, a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.