A doua cădere masivă de zăpadă, dar mai ales vântul puternic, care a înregistrat în unele zone viteza de 90 de km/h, au transformat cele 18 utilaje de deszăpezire ale societăţii Drumuri şi Poduri în maşinuţe de jucărie. Intervenţia pe anumite porţiuni ale drumurilor judeţene s-a dovedit a fi inutilă din cauza rafalelor puternice de vânt, care, în mai puţin de 10 minute de la deszăpezire, depuneau cantităţi impresionante de zăpadă la loc.
Cinci localităţi închise şi 11 sectoare de drum blocate
Nu mai puţin de cinci localităţi din judeţul Galaţi erau, ieri după-amiază, izolate din cauza ninsorii abundente şi a viscolului: Cârlomăneşti, Roşcani, Pleşa, Slivna şi Cruceanu. În acelaşi timp, 11 sectoare de drum judeţean erau blocate din cauză că utilajele de deszăpezire ale societăţii Drumuri şi Poduri s-au dovedit a fi depăşite. Este vorba despre DJ240 Cârlomăneşti-Cerţeşti, DJ242A Rădeşti-Bereşti-Găneşti, DJ242B Pleşa-Bereşti, DJ42C Pleşa-Aldeşti, DJ 242D Suceveni-Băneasa, DJ242E Băneasa-Roşcani-Oancea, DJ251G Vârlezi-Corni, DJ251H Corod-Valea Mărului, DJ252H Tecuci-Furceni, 252I Poiana-Vişina, DJ254 Iveşti-Călmăţui. „De asemenea, trei persoane sunt cazate într-o locuinţă din Cârlomăneşti, iar doi copii la Primăria Cerţeşti”, a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.
Cinci unităţi de învăţământ închise şi zeci de case fără curent
Nu mai puţin de cinci unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi au pus, ieri, lacătul pe uşă din cauza viscolului. Este vorba despre şcoala din comuna Priponeşti, două unităţi de învăţământ din satul Adam, grădiniţa din Căueşti şi grădiniţa din Ghingheşti – toate aparţinând comunei Drăguşeni. În Tecuci, Buciumeni, Ionăşeşti, Berheci, Vânători, dar şi în cartierul Arcaşilor, din municipiul Galaţi, sute de gălăţeni nu aveau curent electric, ieri, din cauza unor deranjamente înregistrate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
Previziuni sumbre pentru gălăţenii din rural
Numărul localităţilor izolate putea să se înmulţească, întrucât cele 18 utilaje de deszăpezire care acţionau ieri pe drumurile judeţene nu făceau faţă rafalelor de vânt. De asemenea, lipsa parazăpezilor de pe anumite porţiuni de drum judeţean (catalogate drept drumuri cu risc maxim de înzăpezire) facilitau depunerile de zăpadă şi crearea de suluri, extrem de periculoase pentru traficul rutier. „Noi intervenim pe toate drumurile judeţene, dar este foarte greu. În noaptea de miercuri spre joi, vântul a bătut cu 90 de km pe oră. Am intervenit până la 1 noaptea, iar de la 5 dimineaţa am reluat. În 10 minute, ce dădeam noi cu utilajele vântul depunea la loc. Problema este că viscoleşte”, ne-a declarat ieri la prânz Luciano Tudor, directorul societăţii Drumuri şi Poduri.
La Nămoloasa, Primăria este pe cont propriu
Pentru că în anii trecuţi gălăţenii din comuna Nămoloasa erau uitaţi de autorităţi, dar mai ales de utilajele de deszăpezire, primăria comunei a refuzat să se mai bazeze pe societatea Drumuri şi Poduri şi se ocupă singură de deszăpezire. Adrian Răsmeriţă, primarul comunei Nămoloasa, ne-a declarat că în localitate deszăpezirea se face cu un tractor, achiziţionat de către primărie în acest scop. „Noi avem în dotare tractor cu lamă. Aşa ne facem treaba. Avem o convenţie cu Consiliul Judeţului, care ne-a ajutat cu antiderapant, dar de deszăpezire ne ocupăm singuri. Încă din primul mandat, câştigat în 2008, am cumpărat tractorul, pentru că aveam experienţele deloc plăcute cu utilajele de deszăpezire”, ne-a declarat edilul-şef.