Alexandru Nechifor, medic rezident la Spitalul Judeţean "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi, a dat o declaraţie notarială prin care arată că în caz de moarte cerebrală este de acord să îi fie donate organele şi ţesuturile. A explicat pe un site de socializare de ce a făcut asta: "Este un subiect tabu, despre care lumea preferă să nu discute, însă este momentul să facem ceva! În România, în momentul de faţă, există peste 5.000 de persoane care aşteaptă un transplant, însă pe parcursul întregului an 2017 au fost numai 65 de donatori (3,25 donatori la 1 milion de locuitori), la jumătate faţă de 2016. Ce putem face? Din momentul în care ne naştem, există certitudinea că va fi si un final al călătoriei noastre pe pământ. Donarea de organe reprezintă gestul suprem pe care îl putem face, un gest de nobleţe care poate salva vieţi. Putem avea această opţiune în timpul vieţii, pentru a nu lăsa hazardul să îşi spună cuvântul. Pentru a da un semnal, personal am ales să urmez pasul legal pentru a intra în Registru Naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule. Am mers la un notar public şi am semnat o declaraţie notarială prin care îmi declar acordul ca în cazul în care voi fi în situaţia de moarte cerebrală să devin donator. Este un lucru simplu şi gratuit pe care îl puteţi face cu toţii, şi poate care va reprezenta cândva un ultim şi suprem dar pe care îl puteţi face umanităţii", a postat pe un site de socializare Alexandru Nechifor. Alături a pus şi o poză cu declaraţia notarială prin care îşi donează organele în cazul în care va intra în moarte cerebrală.
Deja, la câteva ore de la publicarea postării, au început să apară primele reacţii. "Este o decizie umană, dacă îţi doreşti asta mergi la un notar. În Vestul Europei lucrul acesta se produce cu totul altfel, în care există un acord prezumat şi doar dacă nu vrei, dai declaraţie notarială. Consider că asta trebuie făcut, nu neapărat ca medic, ci în primul rând ca om. Părinţii ştiu şi sunt de acord cu ce am de gând să fac. După ce am postat informaţiile, chiar mai multe persoane m-au întrebat cum pot face acest lucru şi, chiar azi, o colegă îmi spunea că se va duce să facă acelaşi tip de declaraţie la notar", a spus dr. Alexandru Nechifor.
”Este un gest suprem de altruism donarea de organe şi ţesuturi”
Conducerea Spitalului de Urgenţă Galaţi, spital unde s-au prelevat de nenumarate ori organe de la puţinii donatori, susţine iniţiativa. "Este într-adevăr nevoie de donatori şi orice iniţiativă de acest fel este lăudabilă. Astfel, expresia viaţă după moarte poate deveni realitate", a precizat Alina Dobrea, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi, care a mai precizat că şi personal ar fi de acord să doneze. Şi alţi medici din cel mai mare spital al judeţului Galaţi sunt de acord cu iniţiativa tânărului rezident. "Este un gest suprem de altruism donarea de organe şi ţesuturi. Şi eu ca om, în primul rând, şi apoi ca medic, sunt de acord să donez. Mai ales că sunt şi mamă. Pur şi simplu sunt puţini donatori şi foarte multe persoane care au nevoie de transplant, să ne gândim numai câţi dintre ei sunt copii", a spus dr. Corina Manole, de la Spitalulul Judeţean Galaţi.
Iulian Bunea este un tânăr de 30 de ani din Galaţi care mai are doar un singur rinichi şi la acesta face dializă. Va avea nevoie de transplant. "Am citit postarea tânărului medic şi mi-a dat speranţa că aşa va fi impulsionată donarea de organe. Şi eu aş vrea să ştiu că atunci când o să am nevoie, şi voi avea, o să primesc la timp şi o să pot face transplantul. Este lăudabilă iniţiativa", spunea Iulian Bunea. În lipsa unui cadru legal care să stimuleze donarea, deocamdată doar astfel de gesturi pot ajuta poate la schimbarea mentalităţilor.