24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un bărbat din Galaţi a murit din cauza meningitei provocate de virusul West Nile
Un bărbat din Galaţi a murit din cauza meningitei provocate de virusul West Nile

Medicii avertizează populaţia să îşi ia măsuri de precauţie, deoarece boala, destul de rară, poate fi foarte periculoasă

Primul caz mortal de West Nile, boala transmisă de ţânţari, a fost înregistrat în judeţul Galaţi. Un barbat în vârstă de 79 de ani din oraş a ajuns la spital, cu simptomele bolii. Medicii din Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi au facut analizele necesare şi le-au trimis pentru confirmare, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, iar acesta a dat confirmarea că bărbatul are meningită cu virus West Nile. Din nefericire, pacientul, un bărbat de 79 de ani, care suferea şi de alte afecţiuni, nu a mai rezistat. Deoarece boala a avut o evolutie foarte rapidă, iar galateanul a decedat pe patul de spital. „Este un caz cu multiple comorbidităţi, care a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, cu o evoluţie fulminantă, care a decedat în spitalul nostru. Este un bolnav de 79 de ani, din Galaţi, cu pişcături multiple de ţânţari. Ancheta este făcută la nivelul DSP Galaţi. Relaţiile pe care le avem din foia de observaţie sunt că a intrat în contact cu vectorul la nivelul locaţiei. Bolnavul a fost diagnosticat cu meningo-encefalită acută, cu rezultat pozitiv de la Institutul Cantacuzino Bucureşti, pozitivitate pentru virusul West Nile”, a declarat Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi. Direcţia de Sănătate Publică a început o anchetă în acest caz, urmând să stabilească unde a fost plecat gălăţeanul care s-a ales cu multiple înţepături de ţânţar. Medicii avertizează populaţia să îşi ia măsuri de precauţie, deoarece boala, destul de rară, poate fi foarte periculoasă, mai ales că poate duce, ca în cazul bărbatului de 79 de ani, la deces. În urma acestui caz, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi atrage atenţia că măsurile de protecţie împotriva ţânţarilor trebuie luate la nivelul fiecărei primării în parte. „DSP Galaţi a luat măsuri la de începutul lunii aprilie, când toate primăriile din judeţ au fost informate că trebuie să ia măsuri să combată ţânţarii. Astfel, primarii trebuie să taie stufărişul, să cureţe bălţile şi să stropească cu soluţii speciale împotriva ţânţarilor”, ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt al DSP Galaţi.

Recomandări

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/în jurul acesteia, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajere.
Evitaţi ieşirile în aer liber între asfinţit şi zorii zilei, când ţânţarii sunt mai activi. Este bine să aplicaţi pe pielea expusă o substanţă repelentă (care îndepărtează ţânţarii) atunci când staţi afară în perioadele de zbor ale ţânţarilor. Purtaţi haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi ciorapi în timpul plimbărilor sau al altor activităţi în aer liber, seara sau noaptea. Curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor. Schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă acestea. Evacuaţi apa din subsoluri şi reparaţi instalaţiile de apă şi canalizare din apropierea locuinţelor. Este bine să montaţi plase de protecţie la uşi şi ferestre pentru a împiedica intrarea ţânţarilor în locuinţe. Distrugeţi ţânţarii cu pliciul, spray-uri etc. (respectând instucţiunile de folosire).


Articole înrudite