Câteva zile ne despart de anotimpul premergător iernii când gospodinele freamătă prin pieţe după cele mai bune oferte la fructe şi legume. Cămara aşteaptă să fie umplută cu fel de fel de bunătăţi de sezon. Chiar dacă acum găsim şi zacusca şi compotul pe rafturile supermarketurilor, tot mai bune şi mai sănătoase sunt cele făcute în casă de mâna mamei sau a bunicii. Cu siguranţă sunt mai costisitoare de conservat legumele şi fructele acasă, numai dacă ne gândim la munca şi timpul investit dar se merită pentru că şi anul acesta piaţa abundă de bunătăţi. Preţurile sunt acceptabile, variind cu câteva zeci de bani de la o piaţă la alta. Spre exemplu, în piaţa din Þiglina 1 găsim roşii cu 2 lei sau 2,5, ceapa cu 2,5 lei, cartofi - 2 lei şi ardeii capia cu 3,5 sau 4 lei.
Dacă ajungem în piaţa din Micro 17, preţurile mai scad cu câte 50 de bani. Roşiile le găsim chiar şi la 1 leu, ceapa cu 2 lei, dacă e ofertă o luăm cu 1,5 lei, iar cartofii îi găsim la 1 leu - 1,5 lei. Unul dintre pieţarii din Micro 17 ne sfătuieşte să cumpărăm toate cele necesare pentru zarzavaturi acum, cât mai e cald - „când se răceşte vremea şi mai vine şi luna lui septembrie oamenii mai urcă preţul, să câştige ce au pierdut în vară, când preţurile au fost tare mici”, spune nenea Tudorel, venit de la Barcea cu roşii.
Se apropie Târgul de Toamnă
Preţuri bune puteţi „vâna” şi la Târgul de Toamnă, care anul acesta va avea loc chiar la începutul lunii octombrie, pe 4, 5 şi 6.
„Şi vara asta a fost călduroasă, iar legumele şi fructele s-au făcut mai repede. Sper ca la târg să vină destui comercianţi cât să mulţumească pe toată lumea. În plus, ar trebui să trimitem câţiva dintre comercianţi la Constanţa, de unde ni s-a cerut ajutor. Şi ei ţin târgul exact în aceleaşi zile ca noi şi sperăm să le dăm o mână de ajutor”, spune directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Eugen Zaharia.
Preţurile de la târg ar putea fi mai mici dacă se va aplica şi anul acesta scutirea de la taxa pe tarabă sau stand.