Şoferii care, în ultima săptămână, au fost bulversaţi de apariţia de noi semne de circulaţie în diverse intersecţii (precum cele de "obligatoriu înainte" şi "interzis la stânga" în intersecţia din Micro 13 - aşa numita "Beverly Hills") sau de dispariţia anumitor treceri de pietoni (precum celebra trecere de la parfumul Teilor) trebuie să fie şi mai atenţi, începând de luni, 18 iulie. Şi asta, pentru că săptămâna care urmează vor fi puse în funcţiune nu mai puţin de 63 de semafoare montate la intersecţii şi/sau la treceri de pietoni, în cadrul programului “sisteme inteligente pentru managementul traficului, în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”, cunoscut popular sub numele de “una verde”. Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, punerea în funcţiune a semafoarelor se va face gradual, după un grafic.
Astfel, luni, 18 iulie, vor fi puse în funcţiune 10 semafoare, fiind vorba despre cele mai importante intersecţii şi/sau treceri de pietoni din oraş: str. Brăilei – bloc A 5, str. Brăilei – Oţelarilor, str. Brăilei- Galaţii Noi, str. Brăilei – Costache Conachi, str. Brăilei – str. Mioriţei, str. Brăilei – str. Stadionului, Inel de Rocadă, str. Brăilei – str. Saturn, str. Brăilei – str. Regiment 11 Siret şi str. Brăilei – str. Constructorilor. Marţi, 19 iulie, vine rândul altor zece semafoare să fie puse în funcţiune şi tot aşa, până vineri, 22 iulie.
Proiectul „sistem inteligent de management al traficului” este o investiţie finanţată (iniţial) din fonduri europene nerambursabile, în valoare de 18,6 milioane lei, sumă care ar fi fost alocată integral de la UE dacă lucrările din Galaţi s-ar fi finalizat la 31 decembrie 2015. Proiectul ar fi trebuit demarat din primăvara lui 2015, însă, din cauza anulării, la Bucureşti, a primei licitaţii (din motive neexplicate), programată în ianuarie 2015, adjudecarea lucrării s-a făcut abia la finele lui august 2015. Acest lucru a condus la întârzierea termenului de finalizare a lucrărilor, motiv pentru care fostul primar, Marius Stan, şi fostul Consiliu Local Galaţi au fost nevoiţi să aloce bani de la bugetul local pentru lucrările la “unda verde” care s-au derulat după termenul limită stabilit initial. Astfel, toate lucrările derulate din ianuarie 2016 au fost plătite din bugetul local pentru o sumă totală de 5,7 milioane de lei (ajungându-se, de la o cofinanţare iniţială de 2% din valoarea totală a lucrării, la aproape 25%). Totuşi, proiectul – chiar şi aşa, plătit de la bugetul local – avea termen de finalizare sfârşitul lunii mai 2016, ceea ce înseamnă că termenul de finalizare a fost depăşit cu o lună şi jumătate.
Proiectul a presupus montarea de camere video pentru supravegherea traficului, introducerea semafoarelor pietonale dotate cu buton de activare, dar şi cu dispozitive audio de avertizare, modernizarea a 36 de intersecţii, dotarea a 26 de treceri de pietoni cu semafoare, precum şi realizarea unui Centru de Comandă şi Control unic pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video.