23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Acest lucru ne-a fost declarat de city-managerul Primăriei Galaţi, Aurel Vlaicu, acesta mai precizând că până în cursul lunii decembrie ar putea fi finalizate procedurile necesare şi premergătoare demarării lucrărilor, inclusiv licitaţia care va desemna executantul lucrărilor, în cazul în care procedura nu va fi îngreunată de apariţia unor contestaţii. Rămâne de văzut dacă estimările city-managerului Primăriei Galaţi se vor dovedi sau nu realiste, dat fiind faptul că la ora actuală municipalitatea nu a demarat efectiv niciunul dintre proiectele mari incluse pe lista prezentată acum câteva luni în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, fapt reclamat la ultima şedinţă de CL de către consilierul PDL Mihai Alin. Acesta a explicat atunci că proiectele legate de subtraversarea Dunării, dar şi cel legat de construirea locuinţelor sociale trebuie apreciate dacă vor prinde viaţă, însă a ţinut să precizeze că la fel de necesară ar fi şi punerea în practică a proiectului legat de şoseaua de centură.
Construirea de locuinţe sociale reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Primăriei, în condiţiile în care 80% dintre gălăţenii care veneau în audienţă la viceprimarul Radu Cosca solicitau un acoperiş deasupra capului, numărul solicitărilor de acest fel fiind de circa 8.000.

Preţ cu cântec

Proiectul care viza construirea celor două campusuri de locuinţe sociale, după modelul Mazăre, a stârnit discuţii în cadrul şedinţei în care a fost aprobat cu o majoritate largă de voturi, înregistrându-se şi câteva abţineri, cum ar fi cea a viceprimarului Radu Cosca, care şi-a arătat rezerva faţă de calculul preţului. De asemenea, au fost şi voci care au pus problema cumpărării de locuinţe de pe piaţa imobiliară. Cel care a prezentat informaţii legate de preţ şi de proiect a fost consilierul local PNL Săvel Rotaru, care a spus că valorile pe care le-a discutat în detaliu, cu tot cu utilităţi (canalizare menajeră, canalizare pluvială, alimentare cu energie electrică şi apă potabilă, cu staţii de pompare şi transformatoare, pentru că încălzirea este electrică), inclusiv cu reţele exterioare şi drumuri, ajung la 469 de euro pe metrul pătrat pentru locuinţele din Drumul Viilor şi 453 de euro pe metru pătrat pentru cele din Micro 17, sumă care nu include TVA. Deoarece valorile anunţate de inginerul Săvel Rotaru nu se potriveau cu cele prevăzute în proiectele de hotărâre, care includeau sume mult mai mari, s-a impus amendamentul ca, în final, preţul investiţiei să nu depăşească valorile prezentate de inginerul Rotaru. City-managerul Primăriei, Aurel Vlaicu, a dat câteva detalii legate de preţuri, afirmând că ele includ şi lucrările pentru fundaţii, drumuri, tot ce înseamnă urbanizarea zonei, spaţii de joacă.

Unde vor fi ridicate locuinţele

În cartierul Micro 17, în zona blocurilor ANL, se vor construi 15 blocuri cu regim de înălţime P+2E, valoarea totală a investiţiei, potrivit lui Săvel Rotaru, fiind de 35.600.000 de lei, adică 453 de euro pe metru pătrat. Pe strada Drumul Viilor nr. 8 se va construi un campus social format din opt module cu regim de înălţime P+2E, valoarea totală a investiţiei fiind de 20.778.000 de lei, respectiv 469 de euro pe metrul pătrat. Cartierele vor avea magazin tip economat, sediu administrativ, sediu pentru poliţia locală sau punct sanitar, durata de realizare a fiecărui cartier fiind de 14 luni, fondurile fiind alocate de la bugetul local.


Articole înrudite