În timp ce lucrările de la Parcul Industrial sunt departe de a fi finalizate iar investitori care să vină să înfiinţeze noi locuri de muncă nu se întrevăd, reprezentanţii Primăriei Galaţi, în frunte cu primarul Marius Stan, au prezentat vineri, în cadrul întâlnirii cu oamenii de afaceri prezenţi la Parcul de Soft, facilităţile pe care municipalitatea doreşte să le ofere pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Rămâne de văzut dacă proiectul de sprijin va reprezenta cu adevărat o gură de oxigen dată oamenilor de afaceri precum şi când va deveni realitate intenţia aceasta, trebuind să aibă „verde” din partea Consiliului Local. Schema de finanţare constă într-o grilă de reducere a valorii impozitului pe clădiri, care poate fi aplicată şi terenurilor aferente, care poate fi valabilă pe o durată de la 3 an şi care se va acorda în cazul firmelor care fac investiţii de peste 200.000 de euro în locuinţe, fac minim 20 de angajări sau investesc peste 200.000 de euro în construirea de clădiri, hale industriale şi alte edificii necesare desfăşurării activităţilor economico-social. Primarul Stan a spus că Primăria trebuie să intervină cu fonduri publice în vederea derulării unor proiecte care vizează interesul comunitar. Stan le-a mai spus oamenilor de afaceri că, în cazul unei investiţii de minim 1 milion de euro şi a înfiinţării de minim 200 de locuri de muncă impozitul plătit pe teren va fi aproape zero, pentru teren şi clădiri, pe o perioadă de cel puţin 3 ani.
Facilităţile propuse de Primărie sunt în funcţie de 3 criterii: valoarea investiţiei, numărul de personal angajat şi profilul de activitate al investiţiei. Astfel, raportat la valoarea investiţiei, dacă ea este între 200.000 şi 500.000 de euro, se va acorda o reducere de 20% din impozitul pe clădiri; dacă investiţia este între 500.000 şi 1 milion de euro, se va acorda o reducere de 40%, iar în caul în care cuantumul investiţiei este de peste 1 milion de euro, reducerea acordată va fi de 60%.
În ceea ce priveşte obiectul de activitate al noii afaceri, reducerea va fi de 20% pentru producţie, 10% pentru servicii şi 5% pentru comerţ.
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi angajaţi, scăderea impozitului va fi de 5% (pentru 20-50 de persoane angajate), 7% (51-100 persoane angajate), 10% (101-150 persoane angajate), 15% (151-200 de persoane angajate) şi se poate ridica la 20% dacă sunt angajate mai mult de 200 de persoane.
Intenţia Primăriei de a ajuta dezvoltarea mediului economic gălăţean este lăudabilă, dar alte soluţii pe care le-ar putea lua în calcul ar fi punerea la dispoziţie a unor terenuri ale municipalităţii care să fie date în concesiune celor care vor să pună pe picioare o nouă afacere precum şi finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor la Parcul Industrial, unde lucrările de amenajare durează încă de pe vremea Guvernului Tăriceanu, în timp ce alte oraşe mari din ţară au amenajat chiar şi mai multe parcuri industriale, lucru care a atras investitori şi a condus la crearea de locuri de muncă.